O pată solară gigantică poate să fie observată cu ochiul liber, dar astronomii atrag atenţia

  • Deşi mai sunt doi ani până când va începe Maximul Solar al celui de-al 25-lea ciclu solar, Soarele a fost foarte neliniştit în prima lună a anului 2023
  • Dacă vrem să observăm gigantica pată solară AR3190, astronomii ne îndeamnă să nu privim Soarele fără ochelari de protecţie.
  • Sunt doar 15% şanse să se producă o furtună solară severă ce poate perturba semnalele radio, internetul şi infrastructura electrică la scară planetară.
2358 afișări
Imaginea articolului O pată solară gigantică poate să fie observată cu ochiul liber, dar astronomii atrag atenţia

Eduardo Schaberger Poupeau, Spaceweather

În numai 20 de zile au fost două erupţii solare de clasă X, multiple furtuni solare şi o pată solară gigantică numită AR3190 ce poate erupe oricând, transmite Space Weather

Pata solară gigantică se află chiar în direcţia Pământului şi a putut fi fotografiată de mulţi fotografi şi astronomi amatori. Poate fi observată fără telescop sau binoclu, transmite Sky&Telescope

Este de aproape cinci ori diametrul Pământului şi poate fi văzută prin atmosfera umedă densă de deasupra Golfului Mexic”, spune  David J Kriegler care a imortalizat fenomenul cosmic. 

Dimensiunea  petei solare AR3190 îl face o ţintă uşoară pentru astronomii amatori. Nici măcar nu ai nevoie de un telescop solar. Ochelarii pentru eclipsă solară sunt numai buni.

Dar astronomii atrag atenţia celor care vor să fie martori la fenomen.

Primul avertisment este să nu priviţi direct către Soare căci puteţi să orbiţi. Purtaţi ochelari adecvaţi de protecţie solară cu filtru ( atenţie, nu ochelarii de plajă) şi să vă echipaţi camerele foto/video cu înveliş protector care să nu vă deterioreze lentilele. 

Al doilea avertisment vine de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA- câtă vreme pata solară va fi activă,  există o şansă de 60% să izbucnească erupţii solare de clasa M (nivel mediu) şi o şansă de 15% de erupţii solare de clasă X (nivel sever). 

O pată solară gigantică ca AR3190 poate arunca o mulţime de particule de ejecţie de masă coronală sau nori de plasmă solară şi câmpuri magnetice încorporate. 

Când acestea se vor ciocni de magnetosfera Terrei, provoacă furtuni geomagnetice ce pot perturba GPS-ul, reţelele mobile, internetul, ba chiar ar putea provoca o întrerupere masivă de curent electric şi distrugerea electronicelor băgate în priză, de la computere  şi televizoare la maşini de spălat rufe şi frigidere. Pagubele ar putea fi la nivel global de ordinul trilioanelor de dolari, iar reparaţiile ar putea dura între 2 şi 10 ani în cazul unei furtuni solare de magnitudinea celei din 1859. 

Furtunile solare severe pot produce radiaţii periculoase pentru astronauţii din spaţiu şi pot avaria grav sateliţii neprotejaţi sau fără safe-mode. 

În cazul în care primiţi avertismente de la autorităţi sau de la guvern că o ejecţie de masă coronală de amploarea evenimentului Carrington din 1859 este pe cale să lovească Pământul în câteva ore sau în câteva zile, este important să scoateţi toate aparatele din priză, iar ca metodă sigură  puteţi să le împachetaţi în carcase Faraday care să blocheze câmpurile electromagnetice pentru a preveni distrugerea acestora.

Este esenţial să aveţi lumânări, chibrituri şi candele în locuinţă, rezerve de apă şi alimente până la revenirea comerţului şi logisticii magazinelor alimentare, să aveţi mijloace de cultivare a legumelor în balcon sau în livada dumneavoastă, să aveţi scânduri şi crengi de lemn depozitate pentru încălzire cu foc dacă locuiţi la curte, să aveţi arme de autoapărare precum spray cu piper sau orice altă armă în conformitate cu legile ţării, să aveţi pregătite plicuri, foi şi pixuri sau stilouri pentru o comunicare facilă la distanţă şi, de asemenea,  să aveţi cât mai multe cărţi cu care să vă ocupaţi timpul până la repararea infrastructurii electrice şi revenirea curentului electric.  

De la momentul întreruperii curentului electric, păstraţi-vă calmul şi evitaţi conflictele, persoanele violente şi zonele aglomerate, şi de asemenea, să vă conformaţi autorităţilor locale şi să aşteptaţi în ordine distribuirea proviziilor. 

Odată la 20 ani / sau la două cicluri, Soarele devine neobişnuit de activ.

Ultima oară când a avut o activitate crescută a fost în anul 2001. În 1989, două erupţii solare au  provocat pene de curent în  Quebec şi Toronto, iar milioane de oameni au rămas în benză pentru o scurtă perioadă de timp. 

Momentan, potrivit NOAA, nu există risc de furtună geomagnetică, întreruperea semnalelor radio sau de radiaţii solare. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici