O posibilă protecţie împotriva ricinei, descoperită de cercetători

Cercetătorii francezi au descoperit primele molecule care asigură o protecţie eficientă faţă de ricină, o otravă mortală, folosită ca armă biologică în atacurile teroriste, potrivit unui studiu publicat recent în revista ştiinţifică Cell.

103 afișări
Imaginea articolului O posibilă protecţie împotriva ricinei, descoperită de cercetători

O posibilă protecţie împotriva ricinei, descoperită de cercetători

Moleculele descoperite ar putea fi utilizate şi în tratarea complicaţiilor cauzate de infecţiile alimentare provocate de toxinele de tip Shiga sau de holeră, potrivit Comisariatului pentru Energie Nucleară şi alte Energii Alternative (CEA) şi altor organizaţii de cercetare care au participat la acest studiu.

Ricina, care figurează pe lista agenţilor biologici monitorizaţi cu cea mai mare atenţie, a fost implicată în numeroase cazuri de asasinate politice, crime biologice şi sinucideri, se afirmă în comunicatul emis de autorii studiului.

Asasinarea, în 1978, a jurnalistului bulgar Georgi Markov a contribuit la notorietatea ricinei, extrasă din seminţele unei plante ce poate fi folosită la fabricarea uleiului de ricin, utilizat în produse diverse, precum săpunul de baie şi lichidul de frână.

În absenţa unui antidot, efectele ricinei sunt în general ireversibile, iar simptomele apar după câteva ore, cauzând în cele din urmă moartea, după un interval cuprins între trei şi cinci zile.

După atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii şi "plicurile contaminate cu antrax", multe state, printre care şi Franţa, au hotărât să iniţieze programe de cercetare, de "terapie şi decontaminare împotriva ricinei", a declarat Daniel Gillet, cercetător în cadrul CEA, unul dintre autorii studiului.

Dintre cei 16.500 de compuşi chimici analizaţi, cercetătorii francezi au izolat, în cele din urmă, două molecule capabile să blocheze, în eprubetă, efectul toxic al ricinei asupra celulelor.

Una dintre aceste molecule, administrată în mod preventiv şoarecilor, i-a protejat pe aceştia de toxicitatea ricinei şi a contribuit la supravieţuirea lor.

"În experimentele noastre, am tratat şoarecii de laborator cu această moleculă şi apoi le-am administrat doze mici de ricină. Am constatat o protecţie eficientă", a explicat Daniel Gillet. În schimb, această moleculă nu este eficientă atunci când este administrată şoarecilor deja bolnavi. "Pentru moment, molecula în cauză nu poate să vindece", a concluzionat cercetătorul francez.

Va fi nevoie, probabil, de mai mulţi ani de cercetări înainte de a putea produce un medicament eficace, care va putea fi folosit ca un antidot pentru această otravă, au explicat cercetătorii francezi.

În afara interesului manifestat de cercetători pentru folosirea ei în cazurile de terorism biologic, cea de-a doua moleculă descoperită este totodată "activă împotriva unei toxine ce prezintă un interes curent în domeniul sănătăţii publice", fiind asociată cu o maladie cauzată de colibacili.

Aceste descoperiri ar putea deschide calea pentru punerea la punct a unor tratamente eficiente împotriva acestei afecţiuni cu potenţial mortal, în special pentru copiii mai mici de trei ani, cauzată de toxinele de tip Shiga, ce provoacă diaree şi, în unele cazuri, distrugerea globulelor roşii şi blocaje renale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici