O proteină produsă de viermii de mătase poate îmbunătăţi calitatea cărţilor electronice

Cercetătorii taiwanezi au descoperit că o proteină creată de viermi în timp ce produc firul de mătase poate fi folosită pentru fabricarea unei substanţe care îmbunătăţeşte calitatea cărţilor electronice, .

299 afișări
Imaginea articolului O proteină produsă de viermii de mătase poate îmbunătăţi calitatea cărţilor electronice

O proteină produsă de viermii de mătase poate îmbunătăţi calitatea cărţilor electronice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fibroina din mătase poate fi utilizată pentru fabricarea tranzistorilor care îmbunătăţesc eficacitatea "hârtiei" electronice, potrivit unui studiu prezentat de cercetătorii de la Universitatea naţională Tsing Hua, din oraşul Hsinchu (nordul Taiwanului).

"Transmiterea semnalelor electronice de către tranzistorii care utilizează fibroina de mătase este de 20 de ori mai rapidă", a declarat Peter Hwang, unul dintre autorii studiului.

"Acest lucru înseamnă că viteza cu care întoarcem paginile unei cărţi electronice va fi mai mare", a explicat acesta.

Această substanţă ar putea fi disponbilă pe piaţă în circa trei ani, a mai declarat cercetătorul.

Fibroina este proteina fibrelor de mătase brută şi se obţine prin fierberea fibrelor de mătase cu o soluţie foarte diluată de hidroxid de sodiu, care îndepărtează cleiul de pe firul de mătase - sericina. Duă acest procedeu, fibroina rămâne nedizolvată.

Studiul care prezintă descoperirea a fost publicat în revista germană Advanced Materials.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici