O proteină ucigaşă care atacă celulele bolnave ar putea fi remediul pentru cancer

O proteină ucigaşă care distruge celulele bolnave din organism a fost descoperită de o echipă de cercetători australieni şi britanici, aceasta putând fi folosită în lupta împotriva unor maladii grave precum cancerul, malaria şi diabetul.

50 afișări
Imaginea articolului O proteină ucigaşă care atacă celulele bolnave ar putea fi remediul pentru cancer

O proteină ucigaşă care atacă celulele bolnave ar putea fi remediul pentru cancer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această proteină, numită perforină, atacă celulele anormale şi produce o fisură în membrana lor, prin care intră enzimele ucigaşe", a explicat James Whisstock, cercetător la Universitatea Monash din Melbourne, coordonatorul studiului. În opinia sa, această descoperire explică "unul dintre misterele fundamentale ale imunităţii".

"Perforina este arma pe care corpul nostru o foloseşte în procesul de «lichidare» a inamicului. Ea intră în acele celule care au fost contaminate de un virus sau care au fost transformate în celule canceroase, permiţând accesul unor enzime care distrug acele celule. Fără ea (perforină, n.r.), sistemul nostru imunitar nu ar putea distruge acele celule", a adăugat coordonatorul studiului.

Oamenii de ştiinţă din Australia şi de la Birkbeck College din Londra au folosit microscoape foarte puternice pentru a examina structura şi funcţiile perforinei. Fără perforină - produsă de celulele ucigaşe care se activează pentru a distruge invadatorii toxici -, organismul nu ar putea lupta împotriva infecţiilor.

Studiile efectuate pe şoareci au evidenţiat o anumită legătură între un deficit de perforină şi leucemie.

Această descoperire are implicaţii majore în domeniul maladiilor autoimunitare, cum este cazul diabetului juvenil de tipul 1, dar şi pentru pacienţii care au beneficiat de un transplant, deoarece această proteină este asociată, totodată, cu procesul de eliminare a celulelor sănătoase şi cu respingerea ţesuturilor organice.

Graţie noului studiu, cercetătorii au aflat că structura perforinei este similară celei a toxinelor bacteriale, precum listeria şi bacillus anthracis (antrax), ceea ce înseamnă că organismul mamiferelor şi-a însuşit de-a lungul secolelor de evoluţie anumite "tactici de apărare" pe care le-a învăţat de la bolile cu care a fost contaminat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici