O pulbere extrasă din spanac atenuează senzaţia de foame

Un extract din spanac, natural, are efecte promiţătoare împotriva acceselor de foame, contribuind la prevenirea îngrăşării, a precizat, luni, Universitatea Lund din Suedia într-un comunicat.

686 afișări
Imaginea articolului O pulbere extrasă din spanac atenuează senzaţia de foame

O pulbere extrasă din spanac atenuează senzaţia de foame (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

O specialistă în nutriţie din Suedia, Charlotte Erlanson-Albertsson, căuta o modalitate de încetini digestia, pentru a atenua senzaţia de foame dintre mese.

"Dat fiind că (Charlotte Erlanson-Albertsson, n.r.) nu cerceta decât molecule sintetice, aceasta l-a întrebat pe soţul său, un cercetător specializat în fotosinteză, dacă există o moleculă naturală care poate induce saţietatea", se arată în comunicatul universităţii suedeze.

Acesta i-a recomandat să studieze tilacoidele, regăsite în membranele frunzelor verzi, "despre care se crede că încetinesc digerarea lipidelor" din stomac, motiv pentru care intestinul secretă mai departe hormonii saţietăţii.

Cercetătoarea a ales spanacul ca sursă de tilacoide.

"Consumul de spanac nu este, totuşi, suficient. Frunzele trebuie zdrobite, filtrate şi pasate, pentru eliberarea tilacoidelor din celulele plantei, deoarece corpul uman nu le poate separa direct din spanacul proaspăt", se explică în comunicat.

Cincisprezece persoane care au luat, în fiecare dimineaţă, pudră de spanac diluată în apă au afirmat că au rezistat mai bine tentaţiilor din timpul dimineţii sau după-amiezii, greu de suportat pentru oamenii care încearcă să îşi ţină greutatea sub control.

Pentru aceste persoane a fost "mai uşor să respecte regula celor trei mese pe zi, spre deosebire de grupul de control, care a băut o soluţie fără substanţa activă", se precizează în comunicat. De asemenea, voluntarii prezentau un nivel mai mare de hormoni ai saţietăţii în sânge.

Substanţa activă responsabilă pentru atenuarea senzaţiei de foame trebuie însă pusă la punct, deoarece tilacoidele din spanac conţin "sute de asemenea substanţe" care ar putea avea acest efect, a subliniat cercetătoarea suedeză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici