- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CANNES, (26.11.2015, 17:02)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O sondă europeană din proiectul ExoMars se pregăteşte să pornească spre cosmodromul Baikonur - FOTO
Sonda spaţială ruso-europeană ExoMars 2016 se pregăteşte să părăsească sudul Franţei pentru a ajunge pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, pentru o lansare spre planeta roşie programată în luna martie, a anunţat, miercuri, Agenţia Spaţială Europeană (ESA), citată de lapresse.ca.
Urmărește
383 afișări
O sondă europeană din proiectul ExoMars se pregăteşte să pornească spre cosmodromul Baikonur (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Sonda orbitală se află în prezent la Cannes, în laboratoarele companiei franco-italiene Thales Alenia Space, unde este supusă ultimelor teste înainte de plecarea spre Kazahstan.
"A fost un lung drum pe care a trebuit să îl parcurgem pentru a ajunge în acest punct, dar suntem pregătiţi să lansăm sonda în primăvara viitoare", a declarat Alvaro Gimenez, directorul departamentului de ştiinţă şi explorări robotizate din cadrul ESA, citat într-un comunicat.
O rachetă rusească Proton va avea misiunea de a trimite în spaţiu această sondă, care va transporta la bordul ei un mic modul denumit Schiaparelli. Sonda şi modulul citat vor ajunge în octombrie 2016 în apropiere de planeta roşie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 19:00 (fără Diaspora). Alegeri parlamentare 2024: PSD – 26%, AUR – 19%, USR – 15,5%, PNL – 15,5%
-
Avem primele rezultate finale din Diapora. Cine a câştigat în Japonia, Coreea sau Noua Zeelandă
-
Rezultate finale Exit-Poll Parlamentare 2024: PSD câştigă alegerile, partidele suveraniste trec de 30%. Formaţiuni noi au atins pragul
-
Ambasada SUA transmite un mesaj clar pentru România, în contextul alegerilor prezidenţiale: „Românii au dreptul să voteze liber”
Sonda europeană are la bord şi o microsondă, denumită THO (Trace Gas Orbiter), ce are misiunea de a studia atmosfera planetei Marte, în special metanul şi originea acestui gaz.
Modulul detaşabil Schiaparelli va permite testarea manevrelor de intrare în atmosfera planetei roşii, coborâre şi plasare pe scoarţa lui Marte, în vederea pregătirii viitoarelor misiuni cu echipaje umane care vor ajunge pe această planetă.
Modulul Schiaparelli - care poartă numele astronomului italian din secolul al XIX-lea Giovani Schiaparelli - va trebui să se plaseze, în urma unei coborâri lente, în Meridiani Planum, aceeaşi regiune marţiană în care a fost plasat cu succes şi robotul american Opportunity, în 2004.
Sonda europeană va funcţiona şi ca un releu de telecomunicaţii, asigurând transferul de date dintre Terra şi roverele marţiene din misiunile următoare.
ExoMars 2018, următoarea misiune din acelaşi proiect, prevede lansarea în mai 2018, tot cu ajutorul unei rachete din gama Proton, a unui robot european care va fi capabil să se deplaseze de o manieră autonomă. Acest robot ar trebui să ajungă pe Marte în ianuarie 2019.
Roverul european va fi echipat cu un instrument de foraj care îi va permite să recolteze eşantioane din solul marţian aflat la o adâncime de până la 2 metri sub scoarţă şi să analizeze proprietăţile chimice, fizice şi biologice ale probelor recoltate.
"Scopul este de a găsi molecule organice, care ar putea avea o origine biologică, şi care să constituie dovezi ale unor forme de viaţă din trecutul planetei Marte", a spus Jorge Vago, coordonatorul misiunii ExoMars din cadrul ESA.
ExoMars reprezintă un program ştiinţific realizat de ESA în colaborare cu agenţia spaţială rusă - Roscosmos. Programul este dezvoltat de un consorţiu industrial european din care fac parte 134 de companii din sectorul aerospaţial.
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Alegeri parlamentare 2024. 9,4 milioane de români au votat / Rezultatele EXIT POLL CURS de la ora 19:00 / Reacțiile liderilor PSD, AUR, PNL, USR
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum văd tinerii viitorul țării în contextul politic actual? David Dimonu: „Nu avem nicio siguranță cu privire la ce se va întâmpla în următorii ani”
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
PROSPORT.RO
Ce conțin prăjiturile din supermarket, de fapt. Dragoș Pătraru a aflat adevărul: „Ultraprocesate e puțin spus”
GANDUL.RO
Live Text REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2024. A început numărătoarea celor 9,4 milioane de voturi de la scrutinul din 1 Decembrie UPDATE
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:27
-
astăzi, 22:23