- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (24.06.2014, 16:40)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
O stea de diamant, de mărimea Terrei, descoperită de astronomii americani
O stea din categoria piticelor albe, aflată la o distanţă de 900 de ani-lumină în constelaţia Vărsătorului, are o mărime apropiată de cea a Terrei şi este alcătuită în întregime dintr-un diamant uriaş, informează dailymail.co.uk.
1191 afișări

O stea de diamant, de mărimea Terrei, descoperită de astronomii americani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceasta formaţiune celestă, cea mai rece şi mai îndepărtată stea din clasa piticelor albe descoperite vreodată, este atât de rece, încât carbonul din structura ei s-a cristalizat şi a format un fel de diamant uriaş în spaţiu, de mărimea Terrei.
"Este cu adevărat un obiect remarcabil. Ştiam că astfel de obiecte trebuie să existe, dar ele sunt atât de estompate, încât sunt foarte greu de detectat", a declarat David Kaplan, profesor la Universitatea Wisconsin-Milwaukee, autorul descoperirii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Prima reacție a lui Donald Trump, după ce a fost pus sub acuzare: „Este persecuție politică”
-
Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 36. Zelenski promite să învingă „răul rusesc” / Ruşii au atacat la Zaporojie şi pun presiune pe Herson cu aviaţie şi artilerie / Ucraina comemorează Bucea: nu vom ierta niciodată / Putin începe recrutarea de primăvară; preferă tineri cu vârste între 18 şi 27 de ani, un total de 147.000 de persoane
-
Ce complică situaţia revocării Catincăi Maria Nistor din postul de director al ICR Londra
-
Singapore Changi: „Cel mai bun aeroport din lume” se confruntă cu probleme tehnice şi întârzieri
David Kaplan şi colegii lui au descoperit această "nestemată stelară" cu ajutorul Green Bank Telescope (GBT), operat de National Radio Astronomy Observatory (NRAO), şi folosind datele transmise de Very Long Baseline Array (VLBA).
Piticele albe sunt formaţiuni cereşti foarte dense, rezultate din implozia unor stele de dimensiunea Soarelui, aflate la sfârşitul ciclului lor de viaţă, care formează obiecte aproximativ de mărimea Terrei.
Compuse mai ales din carbon şi oxigen, piticele albe se răcesc lent şi pălesc în intensitate de-a lungul a câtorva miliarde de ani.
Obiectul din acest studiu pare să aibă aceeaşi vârstă cu Calea Lactee, aproximativ 11 miliarde de ani.
Steaua de diamant a fost identificată datorită însoţitorului ei, un pulsar denumit PSR J2222-0137, cu care formează un sistem binar.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




PROSPORT.RO

CANCAN.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe