O SUPER-TERRĂ cu multă APĂ şi o atmosferă densă, descoperită de astronomi

Super-Terra, o exoplanetă aflată la o distanţă de 40 de ani-lumină de Pământ, este bogată în apă şi are o atmosferă densă în care vaporii de apă există din abundenţă, informează dailymail.co.uk.

2841 afișări
Imaginea articolului O SUPER-TERRĂ cu multă APĂ şi o atmosferă densă, descoperită de astronomi

O SUPER-TERRĂ cu multă APĂ şi o atmosferă densă, descoperită de astronomi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astronomii japonezi au folosit telescopul Subaru pentru a monitoriza tranzitul acestei planete prin faţa stelei sale, aflată în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.

Oamenii de ştiinţă confirmaseră deja anterior că această exoplanetă are o atmosferă densă, însă ei nu puteau să determine dacă atmosfera ei era alcătuită în principal din hidrogen sau din vapori de apă.

Savanţii niponi au putut să confirme recent faptul că "Super-Terra" are o atmosferă bogată mai degrabă în apă decât în hidrogen.

Planetele din categoria "Super-Terra" sunt exoplanete care orbitează în jurul unor stele din afara Sistemului Solar, care sunt mai mari decât Pământul, dar mai mici decât planete uriaşe precum Uranus şi Neptun.

Tranzitul acestor planete prin faţa stelelor lor permite oamenilor de ştiinţă să măsoare schimbările de lungime de undă a strălucirii acelor stele, identificând astfel compoziţia atmosferei acelor planete.

Planeta analizată de astronomii japonezi se numeşte GJ 1214b şi este una dintre cele mai bine cunoscute "Super-Terra", fiind descoperită în 2009 cu ajutorul programului MEearth Project.

GJ 1214b are un diametru de 2,6 ori mai mare decât cel al Terrei şi are o greutate de aproape şapte ori mai mare decât cea a Pământului.

Ea orbitează în jurul uni stele pitice roşii, la o distanţă de 2 milioane de kilometri de aceasta, efectuând o rotaţie completă la fiecare 38 de ore.

Această planetă a fost analizată anul trecut şi cu ajutorul telescopului spaţial Hubble. Spectrul luminos detectat în jurul planetei, deosebit de colorat, i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să ajungă la concluzia că GJ 1214b are o atmosferă densă şi bogată în vapori de apă.

Totodată, cercetătorii consideră că GJ 1214b are o temperatură medie de 230 de grade Celsius, fiind mult prea ridicată pentru a putea să întreţină viaţa terestră.

Până în prezent, oamenii de ştiinţă au descoperit peste 800 de exoplanete, iar 12 dintre ele ar putea fi locuibile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici