O viaţă de cuplu fericită reduce stresul provocat de slujbă

O viaţă de cuplu fericită şi echilibrată reduce efectele stresului provocat de slujbă asupra stării de sănătate generale, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii suedezi.

124 afișări
Imaginea articolului O viaţă de cuplu fericită reduce stresul provocat de slujbă

O viaţă de cuplu fericită reduce stresul provocat de slujbă (Imagine: Mediafax Foto)

"Viaţa în doi reduce efectele negative pe care le are acest tip de stres asupra sănătăţii. Însă, dacă relaţia merge prost, aceste efecte negative cresc în intensitate", a indicat coordonatorul acestui studiu, Ann-Christine Andersson Arntén, de la Universitatea din Göteborg.

Femeile care au o relaţie sentimentală dificilă sunt mult mai predispuse angoasei, reacţiilor fizice provocate de stres şi insomniei, comparativ cu femeile care se consideră fericite în cuplu, potrivit acestui studiu la care au participat 900 de persoane.

În schimb, bărbaţii care îşi descriu relaţia de cuplu ca "nici prea prea, nici foarte foarte" sunt cei mai predispuşi la depresie, la crize de angoasă sau alte reacţii fizice provocate de stres, comparativ cu bărbaţii care îşi descriu viaţa amoroasă drept fericită sau nefericită.

"O explicaţie ar fi faptul că cei care au o relaţie sentimentală de calitate medie sunt supuşi unei mai mari presiuni psihice din cauză că se străduiesc să o facă mai bună. Dacă, dimpotrivă, relaţia este proastă, ei nu fac decât să constate acest lucru şi să-şi spună că nu mai e nimic de făcut", spune Andersson Arntén.

"Efectele provocate de situaţii stresante - câteodată mici, dar regulate - din viaţa cotidiană apar discret şi la început nu sunt remarcate", mai indică studiul.

"Persoana stresată se adaptează schimbărilor care se produc, până în momentul în care ea atinge un dezechilibru, dându-şi seama că trebuie să depună eforturi considerabile pentru a putea face faţă cotidianului", potrivit aceluiaşi studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici