Oamenii de ştiinţă au descoperit un microb care protejează împotriva malariei

  • Testul a fost realizat pe ţânţari, cunoscuţi purtători ai virusului
  • O echipă formată din oameni de ştiinţă din Kenya şi Regatul Unit afirmă că descoperirea are un potenţial uriaş
  • Malaria se transmite prin muşcătura ţânţarilor infectaţi, iar protejarea lor poate determina un risc în minus pentru om
969 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă au descoperit un microb care protejează împotriva malariei

Sursa foto: profimedia

O echipă de cercetători din Regatul Unit şi Kenya au descoperit un microb denumit Microsporidia MB, care poate contracara malaria. Descoperirea a fost făcută în timp ce studiau ţânţarii de pe malul lacului Victoria din Kenya. Acest microb trăieşte în intestinele şi organele genitale ale insectelor. În stare naturală a fost găsit în aproximativ 5% dintre ţânţari.

Experimentele de laborator au demonstrat că Microsporidia izolează parazitul malariei, astfel că microbul a oferit protecţie ţânţarilor. Microsporidia este înrudită cu ciupercile, dar are un profil parazitar. Odată ajunsă în corpul gazdei aceasta întăreşte sistemul imunitar. Prezenţa microbului în insectă o face capabilă să combată infecţia.

Se pare că bacteria este rezistentă pe parcursul întregii vieţi a insectei, şi se poate transmite în perioada de reproducere. Aceasta nu ucide gazda purtătoare şi implicit nu poate avea un impact negativ asupra ecosistemelor. Ca malaria să devină inofensivă, cel puţin 40% din populaţia de ţânţari trebuie să fie infectată cu Microsporidia.

Cercetătorii studiază acum dacă pot elibera suficient de mulţi ţânţari în natură sau pot utiliza sporii bacteriei pentru a suprima boala.

Peste 400.000 de persoane sunt ucise anual de malarie, majoritatea copii sub cinci ani, relatează BBC News.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici