Oamenii de ştiinţă au inventat un material ce poate ajuta pacienţii cu boli ale sistemului nervos

Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Oxford au inventat un ţesut sintetic ce se comportă asemenea celui nervos uman, în momentul în care asupra sa este propagată lumină, informează Descoperă.

1540 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă au inventat un material ce poate ajuta pacienţii cu boli ale sistemului nervos

Oamenii de ştiinţă au inventat un material ce poate ajuta pacienţii cu boli ale sistemului nervos (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Echipa care a creat acest material susţine că acesta îi va ajuta pe cercetători să dezvolte biomateriale ce pot fi folosite pentru a trata pacienţii care suferă de boli asociate cu disfuncţii ale sistemului nervos central.

Ţesutul artificial este format din sute de celule sintetice, activabile cu ajutorul genelor şi al proteinelor încorporate. Tehnica folosită pentru a produce aceste structuri microscopice este cea a imprimării 3-D, potrivit Descoperă.

Celulele au membrana compusă din lipide, iar în interior au fost incluse secvenţe ADN, proteine şi alte molecule de natură biologică. Mai mult de 1000 de celule sintetice pot fi combinate, pentru a obţine ţesuturi cu o lungime de cel mult jumătate de milimetru.

În momentul în care au ataşat celulelor secvenţe de ADN, care se activează numai în momentul în care sunt expuse la lumină, specialiştii au constatat că structurile microscopice încep să producă proteine. Acest proces era întrerupt atunci când fasciculele luminoase nu mai intrau în contact cu suprafaţa materialului.

Cea mai importantă proteină identificată se numeşte alpha-HL şi are capacitatea de a permite propagarea fluxului de electricitate în interiorul ţesutului artificial, asemenea circuitelor din structura sistemului nervos central. Până în acest moment, materialul a fost testat numai în laborator, însă oamenii de ştiinţă speră că îl vor putea folosi în cadrul unor experimente realizate cu subiecţi umani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici