Oamenii făceau focul de acum 790.000 de ani

Oamenii stăpâneau tehnica aprinderii focului încă de acum 790.000 de ani, datorită acestei descoperiri ei putând să migreze din Africa spre Europa, potrivit unui studiu publicat în cel mai recent număr al publicaţiei Quaternary Science Reviews.

347 afișări
Imaginea articolului Oamenii făceau focul de acum 790.000 de ani

Oamenii aprind focul de acum 790.000 de ani (Imagine: Mediafax Foto)

În urma analizei vetrelor de piatră dintr-un sit arheologic situat pe un mal al râului Iordan, cercetătorii de la Israel's Hebrew University au descoperit faptul că primele civilizaţii umane au învăţat foarte devreme să aprindă focul. Acest mic detaliu, aparent nesemnificativ, a reprezentat, totuşi, un moment de cotitură în evoluţia umanităţii, deoarece oamenii au putut, datorită focului, să migreze şi să se aventureze pe teritorii necunoscute.

Un studiu precedent, publicat în 2004, a scos la iveală faptul că oamenii erau capabili încă din perioada timpurie să controleze focul, transferându-l de la o creangă aprinsă la alta. Noul studiul sugerează că oamenii preistorici ştiau să aprindă focul, fără să aştepte producerea unor fenomene naturale, precum fulgerele.

Această independenţă le-a permis oamenilor să migreze către nord, cucerind noi teritorii.

Studiul a fost efectuat într-un complex de 12 şantiere arheologice de la Gesher Benot Yaagov, în nordul Israelului.

"Noile date demonstrează focul a fost utilizat în mod continuu şi controlat de-a lungul civilizaţiilor umane şi că oamenii nu erau dependenţi de focurile şi de incendiile naturale", a declarat arheologul Nira Alperson-Afil, coordonatorul studiului.

Chiar dacă nu a găsit dovezi ale mecanismelor folosite de oameni pentru a aprinde focul, Aleperson-Afil a spus că vetrele de cremene găsite în fiecare dintre cele 12 şantiere demonstrează că oamenii controlau tehnica focului.

În plus, acest sit arheologic amplasat în Valea Iordanului - un drum cheie între Africa şi Europa - reprezintă o dovadă suplimentară a migraţiei umane.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici