Obama: Navetele spaţiale au fost o realizare extraordinară, dar trebuie să mergem înainte

Preşedintele american Barack Obama a adus un omagiu navetelor spaţiale, cu câteva zile înainte de ultimul zbor din cadrul acestui program spaţial, considerând că NASA trebuie să îşi concentreze eforturile pentru noi progrese tehnologice şi pentru continuarea cursei pentru cucerirea spaţiului.

776 afișări
Imaginea articolului Obama: Navetele spaţiale au fost o realizare extraordinară, dar trebuie să mergem înainte

Obama: Navetele spaţiale au fost o realizare extraordinară, dar trebuie să mergem înainte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Naveta a îndeplinit sarcini extraordinare pe orbita joasă, ajutând la construirea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi transportând la bordul ei diverse materiale. Este o realizare extraordinară şi suntem foarte mândri de munca realizată", a declarat preşedintele american, răspunzând întrebărilor adresate de americani, într-o sesiune organizată miercuri pe Twitter, informează AFP.

Preşedintele Obama a mai afirmat că "Statele Unite rămân un lider în explorarea spaţială", în ciuda încheierii programului navetelor spaţiale americane, care a durat 30 de ani.

"Am cerut NASA să îşi revizuiască viziunea. De acum înainte, avem nevoie de un nou progres tehnologic în spaţiu. Încă mai folosim aceleaşi modele pentru călătoriile spaţiale pe care le-am folosit în programul Apollo, în urmă cu 30-40 de ani", a continuat Barack Obama.

Naveta Atlantis urmează să decoleze vineri, dacă vremea va permite acest lucru, în cadrul unei misiuni care reprezentă ultimul zbor în spaţiu al unei navete americane.

"Ceea ce vreau să spun este că, în loc să facem aceleaşi lucruri, ar fi mai bine să investim în cercetarea fundamentală, în domeniul noilor tehnologii capabile să ne facă să călătorim mai repede, care să permită zboruri spaţiale mai lungi şi cu echipaj uman la bord", a adăugat preşedintele american.

Barack Obama şi-a reafirmat interesul pe care îl are faţă de sectorul comercial pentru a construi mijloace de transport capabile să atingă orbita terestră joasă cu costuri mai mici şi care pot să ofere într-o bună zi "celor care mor de poftă să ajungă în spaţiu posibilitatea de a-şi cumpăra un bilet".

"Guvernul federal va putea (atunci) să se concentreze pe marile descoperiri (tehnologice spaţiale) care necesită investiţii mult mai importante şi includ un risc mai mare", a completat preşedintele american.

Naveta Atlantis, având la bord patru astronauţi, este programată pentru lansare, de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral din Florida, vineri, la ora locală 15.26 GMT.

Probabilitatea de a avea condiţii meteorologice favorabile pentru o lansare a scăzut, însă, joi la 30%, comparativ cu 40% cât prognozau, marţi, specialiştii americani. Ploi şi furtuni izolate sunt aşteptate să aibă loc în momentul lansării.

Totuşi, starea vremii se va îmbunătăţi progresiv în weekend, şansele de a avea condiţii meteorologice favorabile fiind de 40% pentru sâmbătă şi de 60% pentru duminică.

Dacă naveta Atlantis nu va putea fi lansată nici duminică, NASA va trebui să aştepte până pe 16 iulie pentru o nouă lansare, pentru a permite armatei americane să lanseze un satelit de la baza din Cape Canaveral, pe 14 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici