Obezitatea creşte riscul apariţiei cancerului pancreatic

Femeile obeze cu un abdomen voluminos prezintă cu 70% mai multe riscuri de a dezvolta un cancer pancreatic, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer.

23 afișări
Imaginea articolului Obezitatea creşte riscul apariţiei cancerului pancreatic

Obezitatea creşte riscul apariţiei cancerului pancreatic

Cancerul pancreatic este, adesea, descoperit târziu, iar specialiştii sunt de părere că obezitatea este un factor ce contribuie la apariţia bolii, însă acest lucru a fost considerat valabil mai mult pentru bărbaţi decât pentru femei.

Fumatul reprezintă, de asemenea, un factor de risc.

Potrivit studiului, realizat în Statele Unite, pe aproximativ 138.000 de femei trecute de menopauză de cel puţin şapte ani, obezitatea este un factor important şi în cazul femeilor.

Rezultatele arată că, din numărul total de participante la studiu, 251 sufereau de cancer pancreatic.

Tipul acesta de cancer este asociat, în general, cu o viaţă săracă, astfel încât este extrem de important ca oamenii să înveţe cum să prevină boala.

"Am descoperit că riscul apariţiei cancerului pancreatic a crescut semnificativ în cazul femeilor obeze ce au trecut de menopauză şi care au o circumferinţă mare a taliei", a spus doctorul Juhua Luo, de la Institutul Karolinska (Suedia), coordonatorul studiului.

În Marea Britanie, boala se află pe locul şase în topul celor mai întâlnite cauze de deces provocate de cancer.

În 2004, aproximativ 7.400 de persoane au fost diagnosticate cu această boală. Anual, circa 7.000 de persoane mor din cauza cancerului pancreatic.

De obicei, boala este descoperită după ce s-a răspândit în tot organismul şi este dificil de tratat. Numai 2-3% dintre persoane supravieţuiesc aproximativ cinci ani de la diagnosticare.

Specialiştii sunt de părere că obezitatea poate contribui la apariţia cancerului pancreatic deoarece afectează nivelul insulinei.

"Ştim că un exces de grăsime în partea abdominală este asociat cu creşterea nivelului de insulină, astfel încât noi credem că acest lucru poate indica o legătură între obezitate şi cancer pancreatic. Aproximativ un sfert din toate decesele provocate de cancer apar din cauza dietelor nepotrivite şi a obezităţii şi este important ca oamenii să fie conştienţi de acest risc", a explicat Luo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici