Obiectivele spaţiale ale Rusiei până în 2030: Luna, Marte, Venus, Jupiter şi un nou model de rachetă

Rusia intenţionează să trimită misiuni pe Lună, Marte, Venus şi Jupiter, să lanseze un nou model de rachetă şi să îşi modernizeze sectorul spaţial, până în anul 2030, a anunţat, marţi, cotidianul Kommersant, care citează o strategie ambiţioasă elaborată de Roskosmos, agenţia spaţială rusă.

567 afișări
Imaginea articolului Obiectivele spaţiale ale Rusiei până în 2030: Luna, Marte, Venus, Jupiter şi un nou model de rachetă

Obiectivele spaţiale ale Rusiei până în 2030: Luna, Marte, Venus, Jupiter şi un nou model de rachetă (Imagine: Shutterstock)

"Roskomos nu renunţă la explorarea altor planete şi intenţionează să trimită o serie de misiuni pentru a aprofunda cercetările pe Lună, mai ales cu ajutorul roboţilor (inclusiv pentru a aduce pe Terra eşantioane de materie lunară), Venus şi Jupiter", afirmă Kommersant - citat de AFP -, care a aflat despre această strategie spaţială, detaliată până în anul 2030.

Potrivit acestui document ce a fost transmis guvernului rus, săptămâna trecută, Roskosmos vrea să realizeze înainte de 2030 "un zbor cu echipaj uman în jurul Lunii, urmat de plasarea cosmonauţilor pe suprafaţa lunară şi de revenirea lor pe Terra", adaugă aceeaşi publicaţie.

"În plus, Roskosmos, în cooperare cu parteneri străini, intenţionează să amplaseze pe Marte o reţea de staţii ştiinţifice durabile", precizează Kommersant.

Agenţia spaţială rusă doreşte să construiască o nouă rachetă, Angara, un nou vehicul spaţial destinat zborurilor cu echipaj uman la bord, pentru a înlocui tehnologiile sovietice, folosite şi în prezent, care au generat o serie de probleme tehnice în 2011.

Rusia a suferit mai multe eşecuri în 2011, nereuşind să lanseze câţiva sateliţi şi un vehicul de tip cargo ce urma să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Un alt eşec usturător a fost prima misiune de explorare spaţială a Rusiei din ultimii 15 ani, când sonda marţiană Phobos-Grunt nu a fost plasată pe orbita corectă, dezintegrându-se apoi după câteva săptămâni, la reintrarea în atmosfera terestră.

Potrivit aceleiaşi strategii, cosmodromul Vostotchni din Extremul Orient rus trebuie să fie pregătit pentru lansările de sateliţi începând cu 2015.

Potrivirt Kommersant, Rusia va investi până în 2015 în tehnologii străine pentru a-şi moderniza sectorul spaţial, urmând să revină în jurul anului 2020 în principal la componente ruseşti.

Un "Consiliu pentru cosmos pe lângă preşedinţie" trebuie să fie înfiinţat în curând pentru a pune în practică această strategie până în anul 2030. Bugetul acestei strategii spaţiale nu a fost deocamdată comunicat, afirmă acelaşi cotidian rus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici