Omenirea in pericol? Cei mai călduroşi ani din istorie s-au înregistrat după 1997

Cei mai călduroşi 13 ani din istoria cunoscută a planetei sunt concentraţi în ultimii 15 ani, după 1997, a indicat marţi Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM), cu ocazia discuţiilor cu privire la schimbările climatice.

1435 afișări
Imaginea articolului Omenirea in pericol? Cei mai călduroşi ani din istorie s-au înregistrat după 1997

Omenirea in pericol? Cei mai călduroşi ani din istorie s-au înregistrat după 1997 (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Temperatura medie a ultimului deceniu (2002-2011) "este superioară mediei pe termen lung cu 0,46 grade Celsius" şi este cea mai ridicată constatată vreodată, la egalitate cu deceniul 2001-2010, a indicat agenţia ONU specializată în meteorologie, într-un document prezentat la Durban, în Africa de Sud.

După recordul reprezentat de 2010, anul 2011 este în acest stadiu "cel de-al zecelea cel mai călduros an la nivel global" de la începutul măsurătorilor în 1850, dar mai presus de toate, cel mai călduros în relaţie cu episodul "La Nina", un fenomen ciclic însoţit de obicei de temperaturi mai scăzute, a precizat acesta.

Un alt indicator al încălzirii globale în curs: banchiza arctică a cunoscut cea de-a doua cea mai redusă întindere şi cel mai redus volum observat vreodată.

"Datele noastre sunt de încredere şi demonstrează că în mod cert clima mondială se încălzeşte şi că această încălzire se datorează activităţilor umane", a subliniat într-un comunicat secretarul general al OMM, Michel Jarraud.

OMM a prezentat simultan o versiune provizorie a Declaraţiei sale anuale, aşteptată a fi lansată la începutul lui 2012 atât la sediul din Geneva, cât şi în Durban (Africa de Sud), unde se desfăşoară de luni conferinţa anuală a ONU cu privire la schimbările climatice în cadrul căreia participă 190 de ţări.

În perioada ianuarie-octombrie 2011, termometrul planetei a afişat o "anomalie pozitivă estimată la 0,41 de grade Celsius în raport cu media anuală de 14 grade Celsius pentru perioada 1961-1990", a precizat OMM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici