Peste 60% dintre români nu merg la dentist. Ce să mănânci ca să ai dinţi sănătoşi

Datele ultimului Eurobarometru cu privire la sănătatea orală arată că 66% dintre conaţionali nu merg la dentist nici măcar o dată pe an. Acest studiu ne clasează pe ultimul loc în Europa la capitolul sănătate orală.

319 afișări
Imaginea articolului Peste 60% dintre români nu merg la dentist. Ce să mănânci ca să ai dinţi sănătoşi

Peste 60% dintre români nu merg la dentist. Ce să mănânci ca să ai dinţi sănătoşi (Imagine: Mediafax Foto)

Românii îşi motivează absenţa dintr-un cabinet stomatologic menţionând că preţul controalelor şi al tratamentelor dentare este destul de ridicat. De asemenea, 33 la sută dintre conaţionali nu iau în serios problemele dentare, iar 16 la sută consideră că nu au nevoie de o intervenţie stomatologică deoarece poartă proteze.

Spre deosebire de români, studiul arată că 83 la sută dintre olandezi au fost cel puţin o dată pe an la medicul stomatolog, urmaţi de danezi - 78 la sută, luxemburghezi - 77 la sută şi germani - 77 la sută. Francezii merg la dentist într-un procent de 52 la sută, arată Eurobarometrul. Potrivit cercetării, jumătate dintre europeni au declarat că au fost la dentist pentru un control de rutină sau pentru detartrare. O treime dintre ei au mers pentru un tratament banal şi aproape un european din cinci, pentru un tratament de urgenţă.

Medicii stomatologi spun că, dacă ne dorim dinţi sănătoşi şi un zâmbet de invidiat, trebuie să fim atenţi la alimentele pe care le mâncăm. Specialiştii susţin că o combinaţie între dinţi sănătoşi şi albi este rezultatul unei diete echilibrate, în niciun caz al şedinţelor de "înfrumuseţare" la un cabinet stomatologic.

Fructele şi legumele, în special cele consistente, tari, curăţă dantura după o masă copioasă. "Sunt situaţii în care nu putem apela la periajul dinţilor şi atunci este indicat să consumăm la desert un măr, o pară sau o gutuie, deoarece aceste alimente ajută la curăţarea dinţilor", spune medicul stomatolog Stela Nicolaescu. Medicul precizează că morcovul este recomandat după ce am mâncat alimente "lipicioase", cum ar fi mămăliga sau piureul de cartofi.

Citeşte mai multe despre menţinerea dinţilor sănătoşi prin alimentaţie pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici