Piramida unei regine, veche de 4300 de ani, descoperită în Egipt (Galerie Foto)

Arheologii egipteni au descoperit o piramidă în deşert despre care cred că i-a aparţinut lui Sesheshet, mama faraonului Teti, care a domnit în Egipt în urmă cu peste 4.300 de ani, informează Reuters.

278 afișări
Imaginea articolului Piramida unei regine, veche de 4300 de ani, descoperită în Egipt (Galerie Foto)

Piramida unei regine, veche de 4300 de ani, descoperită în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Piramida, descoperită în urmă cu două luni în nisipurile din sudul oraşului Cairo, a adăpostit, cel mai probabil, rămăşiţele reginei Sesheshet, mama faraonului Teti, care a domnit între anii 2323 - 2291 î.Cr şi a înfiinţat Dinastia a şasea egipteană.

"Singura regină a cărei piramidă nu fusese descoperită este Sesheshet şi sunt sigur că este vorba de piramida ei", a spus arheologul-şef egiptean."Această descoperire ne va îmbogăţi cunoştinţele despre Vechiul Regat", a adăugat el.

Vezi aici galerie foto

Dinastia a şasea, o perioadă de conflicte în cadrul familiei regale egiptene şi de erodare a puterii centrale, este considerată a fi ultima a Vechiului Regat. După aceasta, Egiptul a decăzut în sărăcie şi nelinişte socială.

Anterior, arheologii au mai descoperit două piramide construite pentru două soţii ale regilor, însă nu au găsit niciodată un mormânt aparţinând lui Sesheshet.

Fără vârf şi cu o înălţime de cinci metri, piramida avea original 14 metri înălţime, iar laturile măsurau 22 de metri.

Piramida, care a fost a 118-a construită în Egipt, a fost descoperită în apropierea celei mai vechi piramide din lume, la Saqqara, locul de înmormântare al vechilor regi egipteni.

Monumentul a fost iniţial acoperit cu un înveliş de calcar alb adus de la Tura.

Arheologii intenţionează să intre în camera mortuară a piramidei în următoarele două săptămâni, deşi bănuiesc că majoritatea conţinutului ei a fost prădat de hoţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici