Poluarea afectează căile respiratorii încă din viaţa intrauterină

Poluarea aerului afectează căile respiratorii încă din viaţa intrauterină, jucând un rol important în apariţia maladiilor respiratorii în viaţa adultă, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători elveţieni.

68 afișări
Imaginea articolului Poluarea afectează căile respiratorii încă din viaţa intrauterină

Poluarea afectează căile respiratorii încă din viaţa intrauterină (Imagine: Mediafax Foto)

Poluarea creşte nevoile respiratorii ale fetusului. Unii dintre ei trebuie să respire de 48 de ori pe minut faţă de media de 42 de respiraţii pe minut a fetuşilor care sunt mai puţin expuşi poluării, conform studiului efectuat de echipa elveţiană a Universităţii din Berna, ce a fost prezentat în timpul congresului anual al Societăţii europene de pneumologie (ERS) din Berlin.

Acest studiu a fost efectuat pe un număr de 241 de bebeluşi, luându-se în calcul trei indicatori ai poluării atmosferice: procentul de azot, cel al dioxiodului de azot şi numărul de particule în suspensie din aer.

Conform acestui studiu, cu cât aerul este mai poluat, cu atât frecvenţa respiratorie, fluxul inspirator şi volumul de aer inspirat pe minut sunt mai mari, iar inflamarea sistemului respirator riscă să devină mai gravă.

"Aceste influenţe precoce asupra sistemului respirator vor avea drept consecinţă o intensificare a maladiilor respiratorii la vârsta adultă, şi deci o speranţă de viaţă mai scăzută", au declarat autorii studiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici