Poluarea distruge organismul uman. Specialiştii au găsit microplastice depuse adânc în plămânii unor persoane aflate în viaţă

  • Pentru prima dată a fost descoperit efectul poluării la oameni.
  • Au fost găsite microplastice depuse adânc în plămânii unor persoane în viaţă.
  • Particulele au fost găsite în aproape toate probele analizate.
2905 afișări
Imaginea articolului Poluarea distruge organismul uman. Specialiştii au găsit microplastice depuse adânc în plămânii unor persoane aflate în viaţă

Poluarea distruge organismul uman. Specialiştii au găsit microplastice depuse adânc în plămânii unor persoane aflate în viaţă

Oamenii de ştiinţă au declarat că poluarea cu microplastice este acum omniprezentă pe întreaga planetă, ceea ce face ca expunerea umană să fie inevitabilă şi înseamnă că "există o îngrijorare din ce în ce mai mare în ceea ce priveşte pericolele" pentru sănătate.
 
Au fost prelevate probe din ţesuturi de la 13 pacienţi supuşi unei intervenţii chirurgicale, iar în 11 cazuri au fost găsite microplastice. Cele mai frecvente particule au fost polipropilena, folosită în ambalajele şi ţevile din plastic, şi PET, folosită în sticle. Două studii anterioare găsiseră microplastice în proporţii la fel de ridicate în ţesutul pulmonar prelevat în timpul autopsiilor, potrivit The Guardian.
 
Se ştia deja că oamenii respirau aceste particule minuscule, precum şi că le consumau prin intermediul alimentelor şi al apei. Se ştie, de asemenea, că muncitorii expuşi la niveluri ridicate de microplastice au dezvoltat boli.
 
Microplasticele au fost detectate pentru prima dată în sângele uman în luna martie, ceea ce arată că particulele pot călători prin corp şi se pot depune în organe. Impactul asupra sănătăţii este deocamdată necunoscut. Dar cercetătorii sunt îngrijoraţi, deoarece microplasticele provoacă daune celulelor umane în laborator, iar despre particulele de poluare a aerului se ştie deja că pătrund în organism şi provoacă milioane de decese premature pe an.
 
„Nu ne aşteptam să găsim cel mai mare număr de particule în regiunile inferioare ale plămânilor, sau particule de dimensiunile pe care le-am găsit", a declarat Laura Sadofsky de la şcoala medicală Hull York din Marea Britanie, autor principal al studiului. „Este surprinzător, deoarece căile respiratorii sunt mai mici în părţile inferioare ale plămânilor şi ne-am fi aşteptat ca particulele de aceste dimensiuni să fie filtrate sau prinse înainte de a ajunge atât de adânc”.
 
Aceste date oferă un avans important în domeniul poluării aerului, al microplasticelor şi al sănătăţii umane", a spus ea. Informaţiile ar putea fi folosite pentru a crea condiţii realiste pentru experimentele de laborator pentru a determina impactul asupra sănătăţii.
 
Cercetarea, care a fost acceptată pentru publicare de către revista Science of the Total Environment, a folosit mostre de ţesut pulmonar sănătos de lângă ţintele de operaţie. Au fost analizate particule cu dimensiuni de până la 0,003 mm şi s-a folosit spectroscopia pentru a identifica tipul de plastic. De asemenea, au fost folosite probe de control pentru a lua în considerare nivelul de contaminare de fond.
 
Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de pe vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Microplasticele au fost găsite în placentele femeilor însărcinate.
 
O analiză recentă a evaluat riscul de cancer şi a concluzionat: „Este nevoie urgentă de cercetări mai detaliate cu privire la modul în care micro şi nanoplasticele afectează structurile şi procesele din corpul uman şi dacă şi cum pot transforma celulele şi induce carcinogeneza, în special în lumina creşterii exponenţiale a producţiei de plastic”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici