Premieră în medicina veterinară. Începe testarea vaccinului împotriva virusului ucigaş care pune în pericol elefanţii

  • Grădina Zoologică Chester împreună cu oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Surrey lansează, în premieră mondială, un test, pe elefanţi, al unui vaccin care ar putea salva vieţile acestora.
  • Boala, numită virusul herpetic endoteliotrofic al elefantului (EEHV), are o rată de mortalitate de până la 85%.
189 afișări
Imaginea articolului Premieră în medicina veterinară. Începe testarea vaccinului împotriva virusului ucigaş care pune în pericol elefanţii

Premieră în medicina veterinară. Începe testarea vaccinului împotriva virusului ucigaş care pune în pericol elefanţii

Grupuri de cercetători din întreaga lume studiază virusul herpetic endoteliotrofic al elefantului (EEHV), dar Grădina Zoologică din Chester face acum un pas important cu studiul vaccinului, după cum explică principalul om de ştiinţă care a stat la baza dezvoltării acestuia, profesorul Falko Steinbach de la Universitatea din Surrey. „Ştim că este aproape imposibil să prevenim infecţia, noi încercăm să prevenim boli grave şi moartea”.

Nu se ştie încă prea multe despre modul în care virusul provoacă o boală atât de gravă, dar se crede că este transmis de la elefanţii mai în vârstă la viţei, posibil atunci când un viţel este înţărcat şi anticorpii din laptele mamei scad. În acest stadiu, sistemul imunitar al viţelului se află într-un "echilibru delicat" cu virusul şi poate fi copleşit, potrivit BBC.
 
Scopul nostru este de a le oferi un prim ajutor înainte de infectare", explică profesorul Steinbach. „Astfel încât sistemul imunitar al elefantului să cunoască virusul şi să fie pe primul loc".
 
Echipa, formată din imunologi, medici veterinari şi îngrijitori de la grădina zoologică, este capabilă să avanseze cu studiul acum, deoarece noul vaccin este construit pe un "schelet" testat şi încercat. În esenţă, coloana vertebrală a acestui vaccin este identică cu cea utilizată în mod obişnuit pentru imunizarea elefanţilor împotriva unui virus numit cowpox.
 
Oamenii de ştiinţă au "însămânţat" acest schelet de bază al vaccinului testat şi experimentat cu proteine din EEHV, părţi ale virusului pe care sistemul imunitar al elefantului trebuie să le recunoască şi la care să răspundă.

Virusul a fost descoperit în 1990 şi caracterizat oficial în 1999 de către cercetătorii de la grădina zoologică Smithsonian din Washington DC. Aceştia au asociat 10 cazuri de "boală hemoragică extrem de fatală" la elefanţi tineri din Asia şi Africa din grădinile zoologice. În fiecare caz, ei au găsit "particule asemănătoare virusului herpetic" în celulele din inimile, ficatul şi limba elefanţilor morţi.

De atunci, virusul a fost cel mai mare coşmar al grădinilor zoologice. Un studiu recent realizat de medicul veterinar Sonia Jesus Fontes şi colegii săi din Berlin a calculat că acesta a provocat 52% din decesele elefanţilor asiatici din grădinile zoologice europene începând din 1985. În grădinile zoologice din America de Nord, virusul a reprezentat 50% din decese începând cu 1980.
 
În prezent, a fost detectată în sanctuare, parcuri de safari şi, mai îngrijorător, în turmele de elefanţi sălbatici din nouă ţări. Virusul afectează de obicei cele mai tinere animale. Din 2010, la Grădina Zoologică Chester, un singur pui a supravieţuit până la vârsta de cinci ani - Indali. Toţi ceilalţi au murit de EEHV.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici