Premieră la NASA: Fotografii cu naveta Endeavour conectată la ISS - GALERIE FOTO

NASA a publicat pentru prima oară în istorie, marţi, fotografii ale unei navete spaţiale americane în timp ce aceasta era conectată la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), realizate în urmă cu o lună de astronauţii aflaţi la bordul unei capsule ruseşti.

579 afișări
Imaginea articolului Premieră la NASA: Fotografii cu naveta Endeavour conectată la ISS - GALERIE FOTO

Premieră la NASA: Fotografii cu naveta Endeavour conectată la ISS (Imagine: NASA)

Fotografiile ce prezintă naveta Endeavour conectată la ISS au fost realizate de astronautul italian Paolo Nespoli, care a părăsit ISS, alături de alţi doi astronauţi, la bordul unei capsule ruseşti Soyuz, pe 23 mai.

"Atunci când capsula lor a ajuns la circa 180 de metri de ISS, Centrul de control de la Moscova a cerut staţiei să efectueze o rotaţie de 130 de grade. Această deplasare i-a permis lui Paolo Nespoli să facă o fotografie şi o înregistrare video de înaltă definiţie în care Endeavour apare conectată la ISS", se afirmă în comunicatul emis de NASA.

Fotografiile şi înregistrarea video au fost postate online pe site-ul www.nasa.gov.

Paolo Nespoli, comandantul Dmitri Kondratiev şi astronauta americană Catherine Coleman au petrecut şase luni la bordul ISS şi au aterizat la sfârşitul lunii mai în Kazahstan.

Endeavour a rămas conectată la ISS timp de 11 zile în timpul ultimei ei misiuni în spaţiu. Endeavour, cea mai nouă dintre cele trei navete spaţiale americane, a aterizat fără probleme pe 1 iunie în Florida. Ultima misiune spaţială a unei navete americane va începe pe 8 iulie, odată cu ultima lansare a navetei Atlantis.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane - Discovery, Atlantis şi Endeavour -, SUA va depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru transportarea astronauţilor americani pe ISS, până la intrarea în funcţiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru cel mai devreme 2016.

Agenţia spaţială rusă facturează NASA cu peste 50 de milioane de dolari pentru fiecare loc de la bordul capsulelor Soyuz. La bordul unei capsule Soyuz se pot îmbarca maximum trei astronauţi.

ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici