Premieră mondială în medicină: Grefă de trahee, realizată pe un copil în vârstă de doi ani

O echipă internaţională de medici chirurgi a reuşit o premieră mondială în domeniul chirurgiei infantile, realizând cu succes, în Statele Unite, o grefă de trahee, construită pornind de la celule suşă, pe o fetiţă sud-coreeană în vârstă de doi ani.

614 afișări
Imaginea articolului Premieră mondială în medicină: Grefă de trahee, realizată pe un copil în vârstă de doi ani

Premieră mondială în medicină: Grefă de trahee, realizată pe un copil în vârstă de doi ani (Imagine: Shutterstock)

Fetiţa s-a născut fără trahee, iar medicii au putut să construiască un organ înlocuitor folosind celule suşă prelevate din măduva osoasă a pacientei, cultivate apoi pe un tub special din plastic.

Celulele s-au înmulţit foarte repede în laborator şi au format o nouă trahee în mai puţin de o săptămână.

Fetiţa, care se numeşte Hannah, s-a născut în 2010, în Coreea de Sud, dintr-un tată canadian şi o mamă sud-coreeană. De atunci, ea şi-a petrecut întreaga viaţă într-un spital din Seul, întrucât nu putea să respire, să mănânce, să bea şi să înghită. Medicii nu i-au dat nicio şansă de supravieţuire.

Hannah a fost operată pe 9 aprilie într-un spital pentru copii din Peoria, un oraş din statul american Illinois, iar succesul acestei intervenţii chirurgicale a fost dezvăluit marţi. Operaţia de grefare a acelei trahee artificiale, care are o lungime de 7,62 centimetri, a durat nouă ore.

Primele semne indică faptul că traheea funcţionează normal, au relatat medicii, care consideră că pacienta va putea să fie în curând externată şi să ducă o viaţă normală.

Operaţia a fost coordonată de medicul Paolo Macchiarini, profesor de chirurgie regenerativă la prestigiosul Institut Karolinska din Suedia.

Fetiţa a sosit la clinica din Peoria în luna martie, însoţită de o echipă medicală şi de familia ei - cei doi părinţi şi o soră în vârstă de patru ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici