Premiul Nobel 2023 pentru chimie acordat pentru descoperirea punctelor cuantice utilizate în luminile LED

Oamenii de ştiinţă Moungi Bawendi, Louis Brus şi Alexei Ekimov au câştigat Premiul Nobel pentru chimie din 2023 pentru „descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”, a anunţat miercuri organismul care acordă premiile.

1144 afișări
Imaginea articolului Premiul Nobel 2023 pentru chimie acordat pentru descoperirea punctelor cuantice utilizate în luminile LED

Premiul Nobel pentru chimie acordat pentru descoperirea punctelor cuantice utilizate în luminile LED

Nanoparticulele şi punctele cuantice sunt utilizate în luminile LED şi ecranele TV. De asemenea, pot fi utilizate pentru a ghida chirurgii în timpul intervenţiilor chirugicale.

Bawendi este profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Brus este predă la Universitatea Columbia, în timp ce Ekimov lucrează pentru Nanocrystals Technology Inc, potrivit Reuters.

Premiul vechi de mai bine de secol este acordat de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe şi valorează 11 milioane de coroane suedeze.

Premiul pentru chimie de anul trecut a fost acordat oamenilor de ştiinţă Carolyn Bertozzi, Morten Meldal şi Barry Sharpless pentru lucrări de pionierat într-o ramură a chimiei. Ei au descoperit reacţii care permit moleculelor să se strângă pentru a crea noi compuşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici