Primul transplant de faţă aproape total din lume, realizat în SUA

O echipă de medici chirurgi din statul Ohio a realizat cu succes prima grefă de faţă din Statele Unite, aceasta fiind primul transplant de faţă aproape total - în proporţie de 80% - care a reuşit.

251 afișări
Imaginea articolului Primul transplant de faţă aproape total din lume, realizat în SUA

Primul transplant de faţă aproape total din lume, realizat în SUA (Imagine: Mediafax Foto)

Acesta a fost cel de-al patrulea transplant de faţă din lume care a reuşit şi a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, într-o clinică din statul Ohio, care a refuzat să comunice identitatea pacientei.

Transplantul de faţă este foarte controversat, deoarece implică riscuri majore, fiind realizat, de regulă, pentru îmbunătăţirea vieţii pacientului şi mai puţin din motive stringente de sănătate.

Riscurile acestei intervenţii chirurgicale constau în degenerarea ţesuturilor implantate şi complicaţiile provocate de medicamentele necesare pentru a combate reacţia de respingere a organismului, pe care pacientul trebuie să le ia pentru tot restul vieţii.

Prima grefă parţială de faţă din lume a fost realizată în 2005, în oraşul Amiens din Franţa. Pacienta se numeşte Isabelle Dinoire, are 38 de ani şi fusese desfigurată de câinele ei.

În prezent, la trei ani după operaţie, Dinoire mărturiseşte că a trebuit "să facă multă kinetoterapie pentru reactivarea tuturor muşchilor" şi că "totul a revenit la un nivel normal în privinţa sensibilităţii". Dinoire a declarat că transplantul pe care l-a primit "face parte din ea".

În 2006, un chinez în vârstă de 30 de ani a beneficiat de o grefă de faţă, care a inclus refacerea legăturilor cu venele şi arterele subcutanate, reconstrucţia nasului, a sinusurilor şi a buzelor. Pacientul fusese atacat de un urs.

În 2007, un alt francez, în vârstă de 29 de ani, a beneficiat de o grefă parţială de faţă, după ce i s-a extirpat o tumoare facială foarte mare.

Clinica din Cleveland este primul spital american care a aprobat această procedură. Maria Siemionow, directoarea departamentului de cercetare în domeniul chirurgiei plastice din această clinică, a realizat operaţia, fiind asistată de alţi şapte medici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici