Proiectul Nim: Experimentul incredibil în care cercetătorii au vrut să crească un cimpanzeu precum un copil - FOTO, VIDEO

Un film despre unul dintre cele mai bizare experimente, creşterea unui cimpanzeu în acelaşi fel cu a unui om, a fost lansat recent.

6257 afișări
Imaginea articolului Proiectul Nim: Experimentul incredibil în care cercetătorii au vrut să crească un cimpanzeu precum un copil - FOTO, VIDEO

Proiectul Nim: Experimentul incredibil în care cercetătorii au vrut să crească un cimpanzeu precum un copil

James March, care a regizat şi filmul câştigător de Oscar "Man on Wire", a realizat un documentar despre Nim, un cimpanzeu crescut ca un copil în cadrul unui experiment care vroia să demonstreze că omul şi cea mai apropiată rudă a sa pot învăţa să vorbească unul cu celălalt, scrie dailymail.co.uk.

"Proiectul Nim" a început în noiembrie 1973, atunci când cimpanzeul s-a născut la un centru de cercetare a primatelor din Oklahoma. Animalul a petrecut doar câteva zile alături de mama sa naturală, înainte de a fi selectat de Herbert Terrace, un expert în psihologie de la Universitatea Columbia din New York, pentru un experiment inedit.

Terrace vroia să demonstreze că un cimpanzeu crescut în acelaşi fel în care este crescut un om şi învăţat limbajul semnelor poate comunica prin propoziţii gramaticale. În final, omul ar înţelege ceea ce gândeşte animalul.

Cimpanzeul a fost numit Nim Chimpsky, ca un joc de cuvinte batjocoritor pentru Noam Chomsky, profesorul care a insistat asupra faptului că doar oamenii au abilitatea de a comunica cu ajutorul limbajului.

Herbert Terrace a ales-o pe Stephanie LaFarge, o fostă studentă şi iubită a sa, pentru a fi "mama" cimpanzeului. Decizia nu a fost însă cea potrivită, deoarece Stephanie nu a încercat deloc să îl disciplineze pe Nim. Femeia nu a luat notiţe despre evoluţia animalului, însă l-a hrănit la sân, i-a dat să bea alcool şi să fumeze canabis. Stephanie l-a lăsat pe Nim chiar să îi exploreze corpul gol atunci când animalul a intrat la pubertate.

Cimpanzeii nu pot reproduce sunetele umane, aşa că s-a pornit de la ideea de a-l învăţa pe Nim limbajul semnelor. Primele semne pe care cimpanzeul le-a învăţat au fost "bea", "mănâncă", "eu" şi "îmbrăţişează".

Laura-Ann Petitto, o cercetătoare columbiană din cadrul proiectului, a devenit noua "mamă" a lui Nim.

În 1975, Nim era deja faimos. A apărut pe coperta revistei New York Magazine, cu titlul "Primul mesaj de pe Planeta Maimuţelor", şi în show-ul TV "Sesame Street".

Însă cimpanzeul creştea şi devenea din ce în ce mai agresiv.

"Dacă oricare dintre oameni arăta cel mai mic semn de vulnerabilitate, chiar şi întorcându-se brusc cu spatele la el, Nim ataca. Trebuia să vadă sânge", a declarat Laura-Ann Petitto, care încă are cicatrici ce pot dovedi agresivitatea cimpanzeului.

Herbert Terrace a realizat că cineva ar putea fi rănit serios dacă ar continua experimentul, aşa că a decis să îl ducă pe Nim înapoi la centrul de cercetare din Oklahoma. Oamenii care au avut grijă de Nim până în acel moment au declarat că acesta a fost speriat la vederea altor cimpanzei, şi chiar a făcut semnul pentru "îmbrăţişare" pe care îl învăţase de la aceştia.

Experimentul lui Herb Terrace a dat greş. Nim nu a putut folosi limbajul, ci doar a învăţat să imite semnele pe care profesorii lui le făceau, pentru a cere anumite lucruri.

Nim şi-a petrecut ultimii ani din viaţă la un adăpost de animale din Texas. Cimpanzeul a murit în 2000 de atac de cord, la câteva minute după ce i-a făcut un semn disperat de "grăbeşte-te" îngrijitorului care îi pregătea micul dejun. Nim avea doar 26 de ani, extrem de puţin pentru cimpanzei, care trăiesc până la 60 de ani în captivitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici