Proteina care declanşează cancerul poate fi dezactivată

O nouă modalitate de a dezactiva proteina responsabilă cu declanşarea leucemiei şi a altor tipuri de cancer a fost descoperită de o echipă de cercetători americani, al căror studiu a fost publicat în revista Nature, informează bbc.co.uk.

221 afișări
Imaginea articolului Proteina care declanşează cancerul poate fi dezactivată

Proteina care declanşează cancerul poate fi dezactivată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această descoperire oferă o nouă speranţă cercetătorilor în ceea ce priveşte o nouă terapie eficientă împotriva cancerului şi a altor maladii cronice.

Precedentele încercări de dezactivare a acestei proteine au eşuat, făcându-i pe oamenii de ştiinţă să declare că aceasta este "imună la medicamente".

Studiul a fost efectuat de cercetătorii americani de la Dana-Farber Cancer Institute din oraşul american Boston.

Proteina este unul dintre factorii de transcripţie ai organismului, care activează şi dezactivează genele şi declanşează procesele genetice care controlează modul în care celulele cresc şi se dezvoltă. Această proteină contribuie, totodată, la creşterea tumorilor.

Factorul de transcripţie descoperit în acest studiu este o anumită proteină, cu a cărei sinteză se ocupă o genă care este adeseori deteriorată sau mutantă la pacienţii care suferă de un anumit tip de cancer al sângelui, denumit leucemie limfoblastică acută cu celule T. Ca urmare a acestei deteriorări, gena este activată tot timpul, ducând la o creştere necontrolată a celulelor, acest fenomen fiind caracteristic cancerului.

Deviaţii similare ale proteinei descoperite declanşează şi alte tipuri de cancer, precum cel pulmonar, ovarian, pancreatic şi gastrointestinal.

Examinând structura proteinei, cercetătorii americani au izolat un potenţial "punct slab" în structura acesteia. Ei au folosit o tehnică specială prin care au modelat mici fragmente proteice, denumite peptide, transformându-le în structuri specifice tridimensionale. Peptidele astfel modelate sunt uşor de absorbit de celule şi sunt foarte mici, putând fi folosite pentru a transforma structura genei în anumite zone. După ce au conceput şi testat mai multe astfel de peptide sintetice, cercetătorii au identificat una care a fost capabilă să întrerupă funcţiile proteinei.

Testată pe şoareci, tehnica a condus la limitarea creşterii celulelor canceroase. Analizele efectuate au demonstrat o scădere evidentă a activităţii în genele controlate direct şi indirect de această proteină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici