Publicaţiile ştiinţifice britanice ar putea fi consultate gratuit începând din 2014

Guvernul britanic va anunţa în curând o iniţiativă legislativă controversată în urma căreia publicaţiile ştiinţifice şi academice din Marea Britanie, care sunt finanţate din fonduri publice, vor putea fi consultate gratuit de universităţi, companii şi persoane private.

226 afișări
Imaginea articolului Publicaţiile ştiinţifice britanice ar putea fi consultate gratuit începând din 2014

Publicaţiile ştiinţifice britanice ar putea fi consultate gratuit începând din 2014 (Imagine: Shutterstock)

Potrivit autorului articolului publicat în The Guardian, această iniţiativă va reprezenta cea mai radicală reformă din domeniul publicaţiilor academice de la apariţia internetului.

Conform acestui proiect, publicaţiile ştiinţifice finanţate din banii contribuabililor britanici vor putea fi consultate gratuit de universităţi, companii şi persoane private, în orice scop, de oriunde din lume.

Într-un interviu acordat ziarului The Guardian, înainte de anunţul public pe care îl va face luni David Willetts, ministrul pentru universităţi şi ştiinţă, demnitarul britanic a spus că se aşteaptă ca această transformare a sectorului editorial academic să se realizeze în următorii doi ani.

Noul proiect legislativ britanic vine în sprijinul oamenilor de ştiinţă care militează pentru accesul liber la informaţiile academice şi care au protestat de multe ori în trecut, acuzându-i pe patronii trusturilor de presă că realizează venituri uriaşe, prin blocarea articolelor ştiinţifice într-un cadru online contra cost.

"Dacă contribuabilul britanic a plătit pentru ca acele cercetări ştiinţifice să aibă loc, atunci articolele ce prezintă acele cercetări nu ar trebui puse în spatele unui sistem cu plată, ci ar trebui ca orice cetăţean britanic să poată să le citească", a declarat David Willetts.

Deşi mulţi oameni de ştiinţă vor primi cu bucurie anunţul ministrului britanic, alţi cercetători şi-au exprimat rezervele faţă de această iniţiativă, întrucât costul acestei tranziţii, de 50 de milioane de lire sterline pe an, va trebui să fie acoperit din actualul buget pentru ştiinţă, iar acest fapt va duce la mai puţine cercetări ştiinţifice şi la apariţia unui număr mai mic de publicaţii ştiinţifice valoroase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici