Răspândirea virusului HIV la nivel celular, filmată în premieră

Specialiştii americani au filmat în premieră, la nivel celular, modul în care virusul HIV se răspândeşte în organismul uman, descoperirea putând sta la baza unui vaccin împotriva maladiei SIDA, potrivit unui studiu publicat în revista Science şi preluat de reddit.com.

42 afișări
Imaginea articolului Răspândirea virusului HIV la nivel celular, filmată în premieră

Răspândirea virusului HIV la nivel celular, filmată în premieră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii au descoperit cu ajutorul acestui film că virusul HIV este transferat de la celulele infectate către celulele sănătoase printr-o metodă necunoscută până în prezent.

Medicii speră ca această descoperire să conducă la obţinerea unui vaccin eficient împotriva acestei maladii, care a făcut peste 25 de milioane de victime până în prezent.

Experţii au creat o clonă moleculară a unei celule infectate cu HIV şi au introdus în codul ei genetic o proteină care străluceşte când este expusă la o lumină albastră.

În acest fel, cercetătorii au putut să vadă celulele pe înregistrarea video şi să surprindă felul în care celulele de tip T - infectate cu virusul HIV - interacţionau cu cele sănătoase.

În momentul interacţiunii dintre cele două celule, se creează o anumită punte între ele, denumită "sinapsă virală".

Cercetătorii au putut astfel să observe modul în care particulele virale, colorate în verde fluorescent, traversau această punte şi ajungeau în interiorul celulei sănătoase.

Prin acest studiu al cercetătorilor americani s-a demonstrat faptul că, prin intermediul acestor punţi, proteinele virale s-au concentrat şi au ajuns în înteriorul celulelor sănătoase. Timp de multe decenii, oamenii de ştiinţă au crezut că virusul HIV circulă liber prin organism, că se ataşează de o celulă, îi ocupă sistemul de replicare şi apoi începe să se înmulţească.

Cercetătorii consideră că această descoperire poate sta la baza unor noi terapii eficiente împotriva virusului HIV şi a maladiei SIDA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici