Rusia are în plan 39 de zboruri spaţiale în 2009

Rusia intenţionează să lanseze 39 de zboruri în spaţiu în 2009, cu 12 mai multe decât pe parcursul acestui an, a declarat, luni, şeful agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Anatoli Perminov.

27 afișări
Imaginea articolului Rusia are în plan 39 de zboruri spaţiale în 2009

Rusia are în plan 39 de zboruri spaţiale în 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne-am propus, pentru anul următor, un număr record de lansări şi vrem să trimitem în spaţiu 39 de misiuni, peste jumătate având ca obiectiv sateliţii noştri comerciali şi civili", a spus Perminov, citat de agenţia rusă Ria Novosti.

El a adăugat că Roskosmos intenţionează să trimită în spaţiu şi patru navete cu echipaj uman la bord pe parcursul anului viitor, comparativ cu doar două anul acesta. Rusia a efectuat 27 de lansări în spaţiu în 2008 şi 26 pe parcursul lui 2007.

Începând din 2010, Rusia va fi singura putere spaţială care va putea trimite misiuni cu echipaj uman la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), după ce actualele trei navete americane care efectuează curse către ISS vor fi scoase din serviciu, urmând să fie înlocuite abia în 2015 de capsula Orion.

Rusia speră că, până în 2010, va dispune de un nou cosmodrom în regiunea Amour din Extremul Orient rus, de unde primele zboruri cu echipaj uman la bord vor putea fi lansate începând din 2018, potrivit lui Anatoli Perminov.

"În perioada 2011-2012, vom începe construcţia cosmodromului de la Vostoşni", a declarat el, pentru Interfax.

Principalul cosmodrom rus,  Baïkonur, este situat în centrul Kazahstanului şi de acolo pleacă toate navetele ruse Soyuz care au echipaj la bord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici