S-a descoperit o soluţie promiţătoare contra amneziei: transplantul de celule olfactive

Şoarecii amnezici şi-au regăsit memoria graţie unei grefe cu celule suşă olfactive umane, în cadrul unor experimente inedite de terapie celulară realizate de cercetătorii francezi.

188 afișări

Rezultatele acestui studiu, fructul unei colaborări între echipele universitare din Marsilia şi Montpellier, asociate Centrului naţional pentru cercetări ştiinţifice (Centre national de la recherche scientifique/ CNRS) din Franţa, au fost publicate în Journal of Clinical Investigation (JCI).

Celulele suşă olfactive umane au fost injectate în creier sau în lichidul cefalorahidian - care înconjoară măduva spinală - al şoarecilor care sufereau de amnezie.

La patru săptămâni după efectuarea grefei, testele comportamentele au arătat faptul că şoarecii incluşi în acest experiment şi-au regăsit capacităţile de a învăţa şi de a memora locul în care se află un obiect sau de a face asocierea dintre recompensă şi un anumit miros.

Animalele testate au realizat astfel scoruri similare cu cele înregistrate de animalele sănătoase, în timp ce şoarecii amnezici, dar netrataţi, au rămas incapabili să realizeze aceste sarcini de învăţare şi memorare.

Analiza ţesuturilor a relevat faptul că celulele suşă olfactive umane s-au implantat cu succes în zonele vătămate şi s-au "diferenţiat" (transformat) în neuroni.

Folosirea celulelor suşă nazale prezintă numeroase avantaje, potrivit cercetătorilor: ele sunt uşor de prelevat şi de cultivat. În plus, fiecare individ poate fi propriul donator, eliminând astfel riscul de respingere imunitară, garantând un acces imediat la aceste celule.

Pe termen lung, acest studiu ar putea deschide calea spre realizarea unui studiu clinic bazat pe autogrefarea celulelor suşă olfactive la pacienţi amnezici umani.

Aceste teste vor fi continuate potrivit aceluiaşi model pe animale care suferă de alte boli, precum maladia Alzheimer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici