Saturn este "stropit" cu apa provenind din gheizerele de pe Enceladus, unul dintre sateliţii săi

Vaporii de apă descoperiţi în atmosfera înaltă a planetei Saturn provin din gheizerele de pe Enceladus, unul dintre sateliţii ei, a anunţat, marţi, Agenţia spaţială europeană (ESA), pe baza unor date furnizate de satelitul Herschel.

458 afișări
Imaginea articolului Saturn este "stropit" cu apa provenind din gheizerele de pe Enceladus, unul dintre sateliţii săi

Saturn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Identificarea sursei de provenienţă a vaporilor de apă din atmosfera înaltă a planetei Saturn "rezolvă un mister vechi de 14 ani", se afirmă într-un comunicat emis de ESA.

Enceladus, un mic satelit acoperit cu gheaţă, cu un diametru de circa 500 de kilometri, elimină în spaţiu aproximativ 250 de metri cubi de vapori de apă graţie gheizerelor sale situate în apropiere de polul sud, într-o regiune pe care astronomii au denumit-o "dungi de tigru", din cauza numeroaselor semne vizibile la suprafaţa satelitului.

Aceşti vapori de apă se acumulează într-un uriaş nor în formă de inel în jurul satelitului Enceladus, care orbitează în jurul lui Saturn la circa 238.000 de kilometri, o distanţă ce corespunde unei lungimi de patru ori mai mari decât raza planetei Saturn. Acest nor de vapori de apă are o grosime de circa 50.000 de kilometri.

În ciuda mărimii sale impresionante, el nu a fost detectat până de curând, pentru că vaporii de apă sunt transparenţi în spectrul luminos vizibil, însă nu şi în spectrul razelor cu lungimi de undă în infraroşu, pe care Herschel poate să le capteze.

Prezenţa apei în atmosfera înaltă a lui Saturn a fost raportată pentru prima dată în 1997, în urma observaţiilor efectuate de telescopul spaţial ISO (Infrared Space Observatory) lansat de ESA, însă specialiştii nu cunoşteau sursa de provenienţă a ei.

Doar 3-5% din apa eliminată în spaţiu de Enceladus ajunge pe Saturn, potrivit modelelor de simulare digitală realizate pe baza celor mai recente date transmise de satelitul Herschel. Acest procent mic este totuşi suficient pentru a explica prezenţa apei în atmosfera înaltă a planetei.

Enceladus este astfel "singurul satelit din sistemul nostru solar cunoscut pentru faptul că influenţează compoziţia chimică a planetei sale", se afirmă în comunicatul ESA.

Studiul a fost publicat în revista Astronomy and Astrophysics.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici