Scandalul silicoanelor: Compania PIP acuzată că a ignorat sesizările privind calitatea protezelor sale

Compania Poly Implant Prothese (PIP) ar fi ignorat timp de şapte ani plângerile unor clinici şi chirurgi cu privire la calitatea proastă a implanturilor sale, susţine Sky News, care a demarat o investigaţie jurnalistică împotriva acestei firme.

383 afișări
Imaginea articolului Scandalul silicoanelor: Compania PIP acuzată că a ignorat sesizările privind calitatea protezelor sale

Scandalul silicoanelor: Compania PIP acuzată că a ignorat sesizările privind calitatea protezelor sale (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unei scrisori obţinute de postul britanic de televiziune, Poly Implant Prothese (PIP) a fost acuzată de companiile de asigurare de tăinuirea unor plângeri venite din partea unor clinici şi chirurgi, în 2006. Compania nu a notificat organismele de reglementare franceze în legătură cu aceste plângeri, deşi era obligată, pentru că acest lucru ar fi însemnat o retragere a produselor sale.

"Observăm că există peste 4.000 de plângeri. PIP a primit 466 de plângeri înainte de 1999 şi 1.783 între 2000 şi 2002. Până în 2005, compania noastră a fost informată de doar patru astfel de evenimente", conform scrisorii citate.

În martie 2000, controale ale unor organisme din SUA au evidenţiat 11 abateri de la "bunele practici de producţie" într-o fabrică din Franţa a companiei PIP.

"Considerăm că, prin încălcarea reglementărilor în mod deliberat şi în scopul obţinerii unor câştiguri financiare, PIP a împiedicat autorităţile care conduceau o anchetă să pună capăt acestor incidente", este una dintre avertizările care datează de peste un deceniu.

Un doctor din Los Angeles, specialist în chirurgie plastică, a făcut teste pe un eşantion de 500 de proteze mamare PIP şi 500 de proteze produse de Mentor Siltex. Rezultatul testelor a indicat o rată de rupere a implanturilor PIP mai mare de trei ori şi jumătate decât a celor produse de Mentor Siltex.

Doctorul pretinde că la momentul efectuării testelor, compania franceză i-a cerut să nu facă publice rezultatele acestora.

"Aproape fără excepţie, experţi şi profesionişti mi-au confirmat că protezele PIP sunt de proastă calitate", susţine un avocat care este implicat într-un proces intentat companiei PIP, vechi de 12 ani.

"Cedează mai repede, sunt mai ieftine decât alte implanturi care pot fi folosite în acelaşi scop; se pare că este vorba despre o chestiune de cultură generală în această branşă".

Guvernul francez a sfătuit pacienţii care au implanturi PIP să şi le îndepărteze.

În cazul în care este vorba de o reconstrucţie şi nu au fost folosite implanturi în scop estetic, costul operaţiei de scoatere va fi suportat de către Guvern.

În Franţa au fost semnalate 20 de cazuri de cancer la purtătoare ale acestor implanturi PIP, fără însă a se fi stabilit o legătură între cancer şi implanturile PIP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici