Schimbările climatice vor alimenta crizele umanitare în 2023

Schimbările climatice vor accelera crizele umanitare din întreaga lume în 2023, agravând situaţia globală şi aşa tensionată din cauza problemelor create de conflictele armate şi de recesiunile economice, potrivit unui studiu al ONG-ului Comitetului Internaţional de Salvare (IRC).

226 afișări
Imaginea articolului Schimbările climatice vor alimenta crizele umanitare în 2023

Schimbările climatice vor alimenta crizele umanitare în 2023

Agenţia, cu sediul la New York şi condusă de fostul politician britanic David Miliband, a semnalat că numărul persoanelor cu nevoi umanitare a crescut vertiginos în ultimul deceniu, apropiindu-se de 339,2 milioane faţă de cele 81 de milioane observate în 2014.

Schimbările climatice se numără printre factorii cheie care accelerează urgenţele umanitare, a remarcat IRC, în ciuda faptului că cele 20 de ţări din lista sa de supraveghere pentru situaţii de urgenţă - precum Haiti şi Afganistan - contribuie cu doar 2% la emisiile globale de CO2.

 „2022 a arătat că rolul schimbărilor climatice în accelerarea crizei umanitare globale este de netăgăduit”, se arată în raport.

Acesta a indicat perioade record de ploi, care „au adus o insecuritate alimentară catastrofală în Somalia şi Etiopia” şi a ucis mii de oameni în Pakistan.

Între timp, insecuritatea alimentară este deja răspândită din cauza conflictului ruso-occidental din Ucraina în prag de escaladare, precum şi a crizei economice şi de pandemia de coronavirus, se arată în comunicat.

În plus, diferenţa dintre nevoile umanitare şi finanţarea acesteia a crescut până la un deficit global de 27 de miliarde de dolari în noiembrie 2022.

 „Donatorii nu reuşesc să răspundă proporţional”, se arată în raport. „Rezultatul este că comunităţile afectate de criză nu pot accesa serviciile de care au nevoie pentru a supravieţui, a se recupera şi a se reconstrui”.

Studiul – intitulat „Lista de urmărire de urgenţă 2023” – a subliniat, de asemenea, că numărul persoanelor forţate să-şi părăsească casele a a crescut la peste 100 de milioane în prezent, faţă de 60 de milioane în 2014, Venezuela fiind fruntaşă, transmite Reuters

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici