Sfârşit "kamikaze" pentru misiunea spaţială a două sonde lunare americane

Două sonde americane de mărimea unei maşini de spălat s-au prăbuşit pe Lună, aşa cum era prevăzut, luni, la finalul unei misiuni fructuoase de aproape un an, care a dezvăluit secretele structurii interne a satelitului natural al Terrei.

414 afișări
Imaginea articolului Sfârşit "kamikaze" pentru misiunea spaţială a două sonde lunare americane

Sfârşit "kamikaze" pentru misiunea spaţială a două sonde lunare americane (Imagine: NASA)

Cele două sonde, denumite "Ebb" şi "Flow" de şcolarii americani, în urma unui concurs, s-au izbit de un munte înalt de 2.500 de metri, în apropiere de polul nord al Lunii, lângă craterul Goldsmildt, puţin înainte de ora 22.30 GMT.

Sonda Ebb a fost prima care s-a prăbuşit, la ora 22.28 GMT, urmată, la 30 de secunde, de sonda Flow, cu o viteză de 6.050 kilometri/ oră (1,7 kilometri/ secundă), a precizat agenţia spaţială americană.

Nu există nicio imagine a impactului, întrucât zona în care s-au prăbuşit cele două sonde americane se află în partea umbrită a Lunii, a anunţat NASA. Săptămâna trecută, agenţia spaţială americană a anunţat că misiunea celor două sonde s-a încheiat, din cauza cantităţii mici de carburant rămase în rezervoarele lor. Din acest motiv, ele nu mai puteau realiza alte activităţi ştiinţifice.

NASA a analizat cu minuţiozitate traiectoriile celor două sonde, pentru a evita situaţia în care acestea ar fi putut să cadă în "situri istorice", cum sunt perimetrele în care au coborât pe Lună misiunile americane din programul Apollo. Dacă sondele ar fi fost lăsate să se prăbuşească la întâmplare, ar fi existat doar opt şanse dintr-un milion ca ele să distrugă unul dintre acele situri istorice.

Sondele Ebb şi Flow au realizat peste 115.000 de fotografii cu suprafaţa lunară şi au efectuat măsurători de o precizie fără precedent a câmpului gravitaţional al Lunii, permiţând nu doar o mai bună înţelegere a procesului de formare a sa, dar şi a celui de formare a Terrei şi a altor planete telurice din Sistemul Solar.

Maria Zuber, profesor de geofizică la Massachusetts Institute of Technology (MIT), coordonatoarea ştiinţifică a misiunii, a anunţat, luni, că zona în care s-au prăbuşit sondele Ebb şi Flow va purta numele astronautei Sally Ride, în onoarea primei americance care a ajuns în spaţiu, în 1983, decedată în urma unui cancer în iulie 2012, la vârsta de 61 de ani. Sally Ride a contribuit şi ea la această misiune spaţială a celor două sonde.

"Sondele noastre lunare gemene ne vor lipsi foarte mult, dar oamenii de ştiinţă îmi spun că vom avea nevoie de mulţi ani pentru a analiza toate datele formidabile pe care ele le-au recoltat", a adăugat David Lehman, directorul proiectului GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena.

Lansate în septembrie 2011 şi plasate pe orbita lunară pe 1 ianuarie 2012, cele două sonde au relevat repartiţia maselor, grosimea şi compoziţia diferitelor învelişuri stratificate din care este alcătuită Luna, până la nucleul ei.

Ele au arătat, totodată, că scoarţa lunară este mult mai subţire decât credeau oamenii de ştiinţă şi a fost aproape în întregime pulverizată de bombardamentul cu asteroizi şi comete.

Înainte de a plonja spre scoarţa lunară, cele două sonde americane au realizat o ultimă misiune. La 50 de minute înainte de impact, ele şi-au pornit motoarele, menţinându-le în funcţiune până la epuizarea carburantului, pentru a determina cantitatea exactă rămasă în rezervoare. Această operaţiune îi va ajuta pe inginerii de la NASA să programeze mai bine nevoile de carburant pentru viitoarele misiuni spaţiale.

Misiunea, care a avut un cost de 500 de milioane de dolari, a fost cea de-a 110-a misiune de explorare a Lunii. Dintre acestea, şase au fost misiuni cu oameni la bord, în cadrul programului Apollo, în cadrul căruia, între 1969 şi 1972, 12 americani au păşit pe Lună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici