Siesta stimulează capacităţile mintale

Siesta este eficientă nu doar pentru odihna creierului, ci şi pentru stimularea capacităţilor mintale, potrivit mai multor studii prezentate la conferinţa anuală organizată de American Association for the Advancement of Science (AAAS), la sfârşitul săptămânii trecute, la San Diego (SUA).

26 afișări
Imaginea articolului Siesta stimulează capacităţile mintale

Siesta stimulează capacităţile mintale (Imagine: Mediafax Foto)

"Somnul are efecte reparatorii după o perioadă prelungită de activitate, dar el creşte, în acelaşi timp, capacităţile neurocognitive, comparativ cu perioada de dinaintea siestei", a declarat Matthew Walker, profesor de psihologie la Universitatea Berkley din SUA, principalul autor al acestui studiu, informează AFP.

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au folosit 39 de voluntari, tineri adulţi, împărţiţi în două grupuri, dintre care unul a avut dreptul la mici sieste.

La prânz, toţi participanţii au fost supuşi unor teste de evaluare a capacităţilor mintale, care vizau mai ales activarea hipocampusului, o zonă din creier implicată în procesul de stocare a informaţiilor. Cele două grupuri au obţinut rezultate identice.

De la ora 14.00, membrii grupului care avea dreptul la siestă au dormit timp de 90 de minute, în timp ce membrii celuilalt grup au rămas în stare de veghe.

Mai târziu, la ora 18.00, toţi participanţii la studiu au fost supuşi din nou unor teste, în timpul cărora li s-a cerut să memoreze diverse informaţii.

Voluntarii care au rămas treji toată ziua au obţinut performanţe mai slabe comparativ cu testele precedente. În schimb, voluntarii care şi-au făcut siesta au obţinut rezultate semnificativ mai bune şi chiar şi-au ameliorat capacităţile cognitive.

Aceste rezultate vin în sprijinul teoriei potrivit căreia somnul este necesar pentru golirea memoriei pe termen scurt din creier, pentru a face loc unor noi informaţii, a explicat Matthew Walker.

Din 2007, acest psiholog şi alţi cercetători care studiază mecanismele somnului au stabilit că informaţiile legate de realitatea imediată sunt stocate temporar în hipocampus, înainte de a fi transferate în cortexul prefontal, care dispune de o capacitate de stocare a informaţiilor mult mai mare. Se pare că acest transfer se face doar dormind, în timpul unei anumite faze a somnului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici