Sonda americană LRO, lansată de NASA, s-a plasat pe orbita lunară

Sonda americană de explorare spaţială Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), lansată de NASA pe 18 iunie, s-a plasat cu succes pe orbita lunară, marţi, după o călătorie în spaţiu care a durat patru zile şi jumătate, potrivit Agenţiei Spaţiale Americane.

43 afișări
Imaginea articolului Sonda americană LRO, lansată de NASA, s-a plasat pe orbita lunară

Sonda americană LRO, lansată de NASA, s-a plasat pe orbita lunară (Montaj foto)

Plasarea sondei LRO pe orbita lunară a avut loc marţi, la ora 10:27 GMT, potrivit unui comunicat emis de NASA.

În timpul călătoriei sondei spre Lună, inginerii americani au fost nevoiţi să corecteze traiectoria sondei, pentru a o plasa pe direcţia cea bună.

"Înscrierea pe orbita lunară este o etapă crucială a acestei misiuni", a explicat Cathy Peddie, directorul adjunct al programului centrului Goddard din cadrul NASA, situat în statul american Maryland.

"Odată ajunsă pe orbita Lunii, putem să începem să colectăm datele necesare pentru înţelegerea în detaliu a topografiei lunare, a caracteristicilor şi resurselor ei", a explicat Cathy Peddie.

În cursul zilelor viitoare, motoarele sondei LRO vor fi pornite de patru ori, pentru a o plasa pe orbita de tranziţie, unde va petrece 60 de zile, în timpul cărora cele şapte instrumente de la bordul ei vor fi reglate.

Ulterior, motoarele vehiculului spaţial vor fi repornite pentru a-l duce pe orbita polară finală, la o altitudine de 50 de kilometri, pentru o misiune de 12 luni.

Datele culese le vor permite oamenilor de ştiinţă să alcătuiască hărţi de mare rezoluţie în 3-D ale suprafeţei lunare, pe baza cărora experţii americani vor selecţiona posibilele locuri pentru aselenizare.

Această sondă va explora şi cele mai adânci cratere de pe Lună şi va examina regiunile expuse în mod constant razelor solare, dar şi pe cele ascunse într-un întuneric permanent. LRO va transmite date care îi vor ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine efectele radiaţiilor lunare asupra oamenilor.

Cea de-a doua sondă lunară, lansată săptămâna trecută împreună cu LRO, la bordul aceleiaşi rachete Atlas V, numită Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS), a rămas ataşată de al doilea modul propulsor, denumit Centaur.

LCROSS şi Centaur se vor separa înainte să se prăbuşească, peste trei luni, într-un crater din apropierea polului sud al Lunii, într-o misiune de căutare a apei în formă de gheaţă.

Cele două sonde lunare au ca obiectiv principal pregătirea reîntoarcerii, în jurul anului 2020, a astronauţilor americani pe Lună. Astronauţii americani au fost primii şi singurii oameni care au păşit pe Lună, între anii 1969 şi 1972.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici