Specialişti: Aproximativ 75% dintre femeile cu cancer ovarian prezintă metastaze la diagnosticare

Aproximativ 75% dintre femeile cu cancer ovarian prezintă metastaze în momentul diagnosticării, boala fiind depistată frecvent în stadiu asvansat din cauza lipsei simptomelor specifice, atenţionează specialiştii, cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva acestei afecţiuni.

9271 afișări
Imaginea articolului Specialişti: Aproximativ 75% dintre femeile cu cancer ovarian prezintă metastaze la diagnosticare

Specialişti: Aproximativ 75% dintre femeile cu cancer ovarian prezintă metastaze la diagnosticare (Imagine: Mediafax Foto)

Cancerul ovarian reprezintă aproximativ 30 la sută din totalul cazurilor de cancer al organelor genitale feminine la nivel mondial.

Specialiştii spun că este depistat frecvent în stadiu avansat din cauza lipsei simptomelor specifice, pacientele confundând simptomele cu cele ale unei tulburări gastrointestinale, motiv pentru care se prezintă cu întârziere la controlul de specialitate.

"În general, aproximativ 20 la sută din femeile cu cancer ovarian sunt depistate în primele stadii, când tumora este încă localizată. Doar în această situaţie, 94 la sută dintre paciente au o speranţă de viaţă mai mare de cinci ani. Diagnosticul tardiv scade considerabil şansele de supravieţuire a pacientelor", atrag atenţia specialiştii.

Din datele Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului (IARC) rezultă că doar 32 la sută din pacientele diagnosticate cu cancer ovarian la nivel european reuşesc să supravieţuiască cinci ani.

"Cancerul ovarian este povara femeii moderne. În prezent, sunt derulate studii la nivel internaţional care analizează legătura directă dintre stilul de viaţă actual, caracterizat prin fumat, dietă dezechilibrată şi sedentarism, şi apariţia acestui tip de tumoare. Din păcate, nu există o analiză specifică pentru această afecţiune, însă există soluţii pentru a fi depistată la timp: analizele de sânge şi controalele ginecologice regulate", a arătat doctorul Dragoş Median, medic primar, Spitalul Filantropia Bucureşti.

Din datele statistice reiese că acest tip de cancer este din ce în ce mai întâlnit în ţările dezvoltate, fiind la fel de frecvent ca şi cancerul de uter (35 la sută) sau de col uterin (27 la sută). În Europa de Est, se înregistrează mai mult de 15 cazuri noi la 100.000 de femei.

Potrivit datelor Globocan 2012, în România sunt raportate anual 1.850 de cazuri noi, fiind a cincea cea mai frecventă localizare a cancerului la femei.

În afara factorilor asociaţi stilului de viaţă modern, specialiştii au identificat şi alte cauze care pot duce la apariţia acestei boli, respectiv vârsta, istoricul familial sau mutaţiile genetice.

Astfel, majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar după vârsta de 55 de ani, la femeile care au intrat la menopauză şi riscul de apariţie a acestei boli creşte dacă doi sau mai mulţi membri ai familiei, fie din partea tatălui, fie din partea mamei, au avut neoplasm mamar, ovarian sau colorectal.

"Potrivit datelor IARC, riscul de cancer ovarian creşte la 25,5 la sută dacă atât mama, cât şi sora au fost diagnosticate cu această afecţiune", avertizează specialiştii.

De asemenea, prezintă risc ridicat femeile care nu au născut niciodată, care n-au luat niciodată contraceptive, care au avut primul ciclu menstrual la o vârstă fragedă sau cele care au intrat la menopauză la o vârstă înaintată.

Specialiştii recomandă femeilor să fie atente la semne persistente care durează de mai multe săptămâni şi care nu pot fi explicate, respectiv la: dureri abdominale sau pelvine, balonare persistentă, senzaţie de saţietate precoce, modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie), simptome urinare (micţiuni frecvente sau imperioase), sângerări vaginale neobişnuite, dureri în timpul contactului sexual, pierdere în greutate, oboseală, ameţeală, senzaţie de greaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici