Spectacol cosmic: O nebuloasă din Calea Lactee îşi arată splendoarea într-o imagine multicoloră - GALERIE FOTO

Nebuloasa Laguna - Messier 8 - este unul dintre cele mai uimitoare exemple de pepiniere stelare din regiunea în care se află Pământul în galaxia noastră. Un nor difuz strălucitor dezvăluie cum arată locul unde se nasc noi stele.

5435 afișări
Imaginea articolului Spectacol cosmic: O nebuloasă din Calea Lactee îşi arată splendoarea într-o imagine multicoloră - GALERIE FOTO

Spectacol cosmic: O nebuloasă din Calea Lactee îşi arată splendoarea într-o imagine multicoloră (Imagine: www.gemini.edu)

Nebuloasa se află în categoria obiectelor relativ apropiate de Pământ, ea putând fi văzută chiar şi cu un telescop modest sau doar cu un binoclu.

GALERIE FOTO

Julia Arias şi Rodolfo Barba, doi astronomi din Argentina, au reconstituit această superbă nouă imagine a nebuloasei Messier 8, folosind Telescopul Gemini South din Chile, informează Daily Mail.

Nebuloasa Laguna se află la o depărtare de aproximativ 5.000 de ani lumină de Pământ, în direcţia constelaţiei Săgetătorului, în sudul Căii Lactee.

Cei doi astronomi au obţinut aceste fotgrafii pentru a explora o eventuală relaţie între stelele nou-născute şi ce anume se ştie despre aşa numitele obiecte Herbig-Haro (HH).

Un obiect Herbig-Haro este format din gaze şi praf eliberate în spaţiu de către stelele tinere. Gazul se află într-o rapidă mişcare de rotaţie în jurul stelei nou-născute.

Cercetătorii au găsit în această imagine o mulţime de astfel de obiecte HH, care se întind în spaţiu pe o distanţă de la câteva mii de unităţi astronomice (o unitate astronomică are aproximativ 150 de milioane de km) până la 4,6 ani lumină, ceea ce înseamnă doar puţin mai mult decât distanţa de la Pământ până la cea mai apropiată stea, Proxima Centauri.

Fotografia este compusă din imagini individuale obţinute cu două filtre optice de bandă îngustă, sesibile la emisiile de hidrogen (roşu) şi sulf ionizat (verde) şi un alt filtru pentru roşu îndepărtat (spre infraroşu) care se vede albastru în fotografie.

Imaginea dezvăluie în detaliu caracteristicile fantasticului nor de gaze şi praf din jurul acestei pepiniere de stele.

Imagine de la Telescopul Hubble - NASA

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici