Statutul social determină felul în care oamenii se comportă cu cei din jur

Creierul uman reacţionează diferit în funcţie de felul în care oamenii percep statutul social al celor din jur, potrivit unui studiu publicat recent în revista Current Biology.

5894 afișări
Imaginea articolului Statutul social determină felul în care oamenii se comportă cu cei din jur

Statutul social determină felul în care oamenii se comportă cu cei din jur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestui studiu, realizat de savanţii de la National Institute of Mental Health din Statele Unite ale Americii, persoanele cu un înalt statut social prezintă o activitate cerebrală mult mai intensă atunci când discută cu persoane având un statut social echivalent, informează bbc.co.uk.

Autorii studiului susţin că oamenii adoptă un anumit comportament în funcţie de felul în care îi percep pe cei din jur. În opinia cercetătorilor, prima impresie este crucială în ceea ce priveşte felul în care oamenii reacţionează unii faţă de alţii.

Studiile anterioare au scos în evidenţă faptul că şi maimuţele reacţionează în acelaşi fel, primatele adoptând un anumit comportament în funcţie de poziţia pe care o ocupă un anumit individ în ierarhia grupului din care face parte.

Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 23 de voluntari cu statute sociale diferite, cărora cercetătorii le-au prezentat o serie de informaţii despre indivizi cu un statut social înalt, dar şi informaţii despre alţi indivizi cu un statut social mai modest.

Oamenii de ştiinţă au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) pentru a măsura activitatea cerebrală din corpul striat ventral, o zonă din creier asociată cu sistemul de recompensare.

Persoanele care considerau că au un statut socioeconomic superior au prezentat o activitate cerebrală mai intensă atunci când interacţionau cu persoane având acelaşi statut, iar persoanele cu un statut mai modest au prezentat activităţi cerebrale intense atunci când discutau cu persoane din aceeaşi categorie.

Potrivit autorilor americani, statutul socioeconomic nu se bazează doar pe venituri, ci include şi alţi factori, precum realizările profesionale şi obiceiurile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici