- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (19.01.2016, 18:34)
- Florin Badescu
Stephen Hawking a identificat trei ameninţări pentru viitorul omenirii
Celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking a prevenit, luni, în privinţa relativei iminenţe a unei catastrofe planetare şi a menţionat trei factori care ameninţă viitorul omenirii, informează fr.sputniknews.com.
Urmărește
14752 afișări
Stephen Hawking a identificat trei ameninţări pentru viitorul omenirii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cercetătorul britanic, în vârstă de 74 de ani, a anunţat într-un interviu acordat postului BBC Radio 4 principalele trei ameninţări viitoare la adresa omenirii: un război nuclear, încălzirea globală şi un virus creat cu ajutorul ingineriei genetice.
Profesorul Hawking este de părere că aceşti factori nu prezintă o ameninţare imediată, dar a subliniat importanţa faptului că omenirea trebuie să vegheze pentru a se asigura că va evolua într-o direcţie bună.
"Şansele ca o catastrofă planetară să se producă în acest an sunt mici, dar riscul urmează o traiectorie crescătoare. Nu există niciun dubiu că aceste lucruri se vor întâmpla peste o mie sau zece mii de ani", a declarat cercetătorul britanic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
SUA ies din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi din Acordul climatic de la Paris
-
Golful Mexic va fi redenumit „Golful Americii”. Trump a semnat ordinul executiv
-
Războiul din Ucraina, ziua 1063. UE intenţionează să elimine combustibilii fosili din Rusia / Erdogan intenţionează să discute cu Trump despre încetarea războiului Rusiei în Ucraina / Trump susţine că Putin distruge Rusia pentru că nu pune capăt războiului
Omenirea ar putea să îşi găsească salvarea în cucerirea spaţială, spune profesorul Hawking, potrivit căruia omenirea va avea nevoie de încă un secol înainte de a putea să construiască o serie de colonii umane în spaţiu. Până atunci, oamenii ar trebui "să rămână foarte prudenţi în această perioadă".
"Nu vom înceta să facem progrese, deci ar trebui să recunoaştem pericolele şi să învăţăm să le controlăm. Sunt un optimist şi cred că vom putea să facem acest lucru", a spus Stephen Hawking.
Emisiunea radiofonică la care a participat profesorul Hawking va fi difuzată integral pe 26 ianuarie şi 2 februarie de postul BBC Radio 4. În această emisiune, celebrul astrofizician va vorbi despre "firele de păr" ale găurilor negre. "Firele de păr" reprezintă, în limbajul ştiinţific colocvial, orice altă cantitate propusă pentru a descrie o gaură neagră, în afara celor trei unanim acceptate - masă, sarcină electrică şi moment cinetic.
Recent, profesorul Hawking a avansat teoria potrivit căreia într-un viitor apropiat, dezvoltarea necontrolată a inteligenţei artificiale va permite computerelor să domine specia umană. Astfel, Homo sapiens ar putea să supravieţuiască doar în cazul în care obiectivele trasate computerelor vor fi controlate de pământeni şi subordonate obiectivelor acestora.
Stephen Hawking a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă (scleroză laterală amiotrofică) la vârsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus în acel moment că mai avea de trăit cel mult doi sau trei ani. Ajuns în prezent la vârsta de 74 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din lume, fiind cunoscut pentru lucrările sale despre găurile negre şi pentru cartea sa "Scurtă istorie a timpului" ("A Brief History of Time"), devenită un bestseller internaţional.
Fostul şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat în trecut din cauza comentariilor sale despre religie.
Cartea sa intitulată "The Grand Design", lansată în 2010, a provocat un scandal uriaş în rândul liderilor religioşi, deoarece Hawking susţinea în acest volum că nu este nevoie de o forţă divină pentru a explica apariţia Universului.
Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic, în 1982, şi este membru al Academiei de ştiinţe americane.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe