Stephen Hawking: Aş alege sinuciderea asistată dacă aş deveni o povară pentru cei dragi

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking, care suferă de peste 50 de ani de scleroză laterală amiotrofică, o maladie care i-a paralizat corpul, spune că s-ar gândi la sinucidere asistată dacă ar deveni o povară pentru cei dragi, informează dailymail.co.uk.

1807 afișări
Imaginea articolului Stephen Hawking: Aş alege sinuciderea asistată dacă aş deveni o povară pentru cei dragi

Stephen Hawking (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fizicianul este un suporter înfocat al dreptului omului de a muri şi spune că ar alege sinuciderea asistată dacă ar suferi dureri mari sau dacă ar deveni o povară pentru cei dragi.

Hawking, care a făcut aceste afirmaţii într-un interviu pentru realizatorul TV Dara O'Briain, spune că încălcarea dreptului de a muri în cazul unor persoane extrem de bolnave este "cea mai mare formă de lipsă de demnitate".

Totuşi, fizicianul subliniază că nu are nicio intenţie de a încetini ritmul planurilor sale, adăugând: "Să fiu al naibii dacă voi muri înainte să descopăr mai multe din tainele Universului".

În acelaşi interviu, fizicianul, care suferă de timiditate, a mai spus că din cauza bolii sale s-a simţit uneori izolat, dar şi trist pentru că nu se putea juca cu copiii săi.

Interviul va fi difuzat pe postul de televiziune BBC1, pe 15 iunie, şi mai include imagini cu copiii fizicianului, Lucy, în vârstă de 45 de ani, şi Tim, în vârstă de 36 de ani, care prezintă viaţa şi cariera tatălui lor, dar şi discuţii cu studenţii acestuia de la Universitatea Cambridge.

Într-un alt interviu din 2013, Hawking a spus că, deşi sprijină sinuciderea asistată, este de părere că trebuie pusă la punct o legislaţie care să prevină abuzurile.

În perioada 1998 - 2014, britanicii au reprezentat al doilea cel mai numeros grup de străini care a apelat la serviciile clinicii Dignitas din Zurich, Elveţia, unde pacienţii sunt ajutaţi să moară. Britanicii au fost depăşiţi doar de germani. Astfel, în această perioadă, 920 de germani, 273 de britanici şi 194 de francezi au apelat la serviciile acestei clinici.

În Elveţia, sinuciderea asistată este permisă în anumite condiţii: pacienţii trebuie să dovedească faptul că sunt în deplinătatea facultăţilor mintale şi capabili să-şi administreze singuri doza letală de medicament.

În 2010, tarifele organizaţiei erau de aproximativ 3.200 de lire sterline (4.400 de euro) pentru pregătiri şi sinucidere asistată şi de 6.500 de lire sterline (8.900 de euro) pentru cei care doresc şi înmormântare şi alte servicii.

Stephen Hawking a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă (scleroză laterală amiotrofică) la vârsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus în acel moment că mai avea de trăit cel mult doi sau trei ani. Ajuns în prezent la vârsta de 73 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din lume, fiind cunoscut pentru lucrările sale despre găurile negre şi pentru cartea sa "Scurtă istorie a timpului" ("A Brief History of Time"), devenită un bestseller internaţional.

Fostul şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat în trecut din cauza comentariilor sale despre religie.

Cartea sa intitulată "The Grand Design", lansată în 2010, a provocat un scandal uriaş în rândul liderilor religioşi, deoarece Hawking susţinea în acest volum că nu este nevoie de o forţă divină pentru a explica apariţia Universului.

Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic, în 1982, şi este membru al Academiei de ştiinţe americane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici