Strugurii şi soia, arme eficiente în lupta contra hipertensiunii arteriale

Strugurii, bogaţi în potasiu şi antioxidanţi, şi soia sunt considerate "arme" eficiente pentru a preveni declanşarea hipertensiunii arteriale, un important factor de risc cardiovascular, au anunţat autorii a două studii ce au fost prezentate duminică la un important forum din domeniul cardiologiei.

474 afișări
Imaginea articolului Strugurii şi soia, arme eficiente în lupta contra hipertensiunii arteriale

Strugurii şi soia, arme eficiente în lupta contra hipertensiunii arteriale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele două studii au fost prezentate la cea de-a 61-a conferinţă anuală organizată de American College of Cardiology, la Chicago, la sfârşitul săptămânii trecute.

În ceea ce priveşte strugurii, acesta a fost primul studiu controlat din punct de vedere ştiinţific, care a monitorizat efectul avut de consumul zilnic al acestor fructe asupra tensiunii arteriale la pacienţi hipertensivi.

Studiul a fost realizat pe 46 de femei şi bărbaţi, din care jumătate mâncau struguri de trei ori pe zi, iar cealaltă jumătate - grupul ţintă - a avut o dietă ce nu conţinea fructe şi legume.

Pentru soia, cercetătorii au analizat datele provenind dintr-un studiu început în 1985 pentru a cuantifica riscul de maladii coronariene la tinerii adulţi americani.

Acest studiu, finanţat de National Institutes of Health (NIH), a fost realizat pe 5.115 americani caucazieni şi de culoare, cu vârstele cuprinse în intervalul 18-30 de ani, care au fost monitorizaţi şi examinaţi la diverse intervale.

Studiul care a fost prezentat duminică s-a concentrat asupra efectelor avute de isoflavone (fitoestrogeni), care există în concentraţii ridicate în soia, asupra tensiunii arteriale.

Fitoestrogenii sunt substanţe apropiate de estrogenul uman, un hormon feminin care contribuie la sinteza monoxidului de azot, cunoscut pentru proprietatea sa de a dilata vasele sangvine, reducând astfel tensiunea arterială.

Persoanele pre-hipertensive au o presiune arterială sistolică situată între 120 şi 139 mm/ Hg şi o presiune diastolică între 80 şi 89 mm/ Hg.

Aproape o treime dintre americanii adulţi se încadrează în această categorie, potrivit datelor oferite de Centrul federal de control şi prevenire a bolilor (CDC).

Studiul a fost coordonat de medicul Harold Bays, directorul Centrului de cercetări în domeniul aterosclerozei şi metabolismului din oraşul Louiseville din statul american Kentucky.

Rezultatele au arătat că pacienţii care au mâncat struguri au beneficiat de o scădere consistentă a presiunii sistolice, în a patra, a opta şi a 12-a săptămână (-4,8%, -7,2% şi cu 6-10,2 mm/ Hg).

Medicii nu au putut să identifice mecanismul prin care strugurii acţionează asupra presiunii arteriale, dar au subliniat că aceste fructe sunt bogate în potasiu şi antioxidanţi - polifenoli.

În grupul de studiu despre isoflavone, persoanele care au primit această substanţă în dieta lor zilnică (peste 2,5 miligrame) au avut o tensiune arterială sistolică considerabil mai mică (-5,5 mm/ Hg în medie) în comparaţie cu persoanele care au absorbit mai puţin de 0,33 miligrame.

Un pahar cu lapte de soia conţine 22 de miligrame de isoflavone, precizează Safiya Richardson, medic la Universitatea Columbia din New York, coordonatoarea acestui studiu.

Acelaşi studiu a arătat pentru prima dată faptul că afroamericanii, un grup etnic în care hipertensiunea înregistrează frecvenţe ridicate, au beneficiat de efectele isoflavonelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici