STUDIU: Artere artificiale care previn formarea cheagurilor sangvine, create de cercetătorii ruşi

O echipă de cercetători din Rusia a reuşit să pună la punct un prototip de vas sangvin capabil să dizolve cheagurile formate în organism, într-o perioadă foarte scurtă de timp.

569 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Artere artificiale care previn formarea cheagurilor sangvine, create de cercetătorii ruşi

STUDIU: Artere artificiale care previn formarea cheagurilor sangvine, create de cercetătorii ruşi

Cheagurile sunt formate din celule sangvine care se acumulează în grupuri vâscoase şi sfârşesc prin a bloca căi din sistemul circulator, precum artere şi vene. În cazul formării cheagurilor de sânge, pot apărea probleme cardiovasculare, precum infarct, acccident cerebral, orbire etc.

Cercetătorii de la Universitatea ITMO din Sankt Petersburg au pus la punct acest prototip de vas sangvin artificial, capabil să prevină formarea cheagurilor şi chiar să le dizolve, informează topsante.com.

Vasele sunt compuse din tuburi extrem de fine (nanotuburi) din oxid de aluminiu, în care se găsesc enzime trombolitice, care au ca scop "decuparea" cheagurilor în momentul formării acestora. Enzimele, protejate de structura vasului sangvin artificial, au astfel rol de "gardieni".

"Am testat creaţia noastră in vitro, în laborator", a spus Iulia Chapurina, principalul autor al studiului, publicat în Journal of Medicinal Chemistry. Aceasta spune că cheagul de sânge este distrus în câteva minute.

Obiectivul cercetătorilor ruşi este de a limita administrarea de medicamente anticoagulante, care prezintă efecte secundare deloc neglijabile: hemoragii, tulburări digestive şi cutanate, reacţii alergice, interacţiune cu alte tratamente - precum aspirina şi paracetamolul -, precum şi cu alimente bogate în vitamina K.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici