Studiu COVID: milioane de oameni ar putea avea probleme de miros şi gust pe termen lung

Milioane de oameni ar putea suferi de probleme de miros sau de gust pe termen lung după infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu realizat de o echipă de experţi internaţionali.

308 afișări
Imaginea articolului Studiu COVID: milioane de oameni ar putea avea probleme de miros şi gust pe termen lung

Fitness Magazine, Facebook

Studiul a analizat date din 18 studii cuprinzând 3.699 de pacienţi şi a constatat că una din 20 de persoane ar putea suferi de probleme de gust şi miros la cel puţin şase luni după ce a fost testat pozitiv la coronavirus, potrivit Sky News.

S-a constatat că aproximativ 5,6% dintre pacienţi suferă de disfuncţii ale mirosului timp de cel puţin şase luni, în timp ce 4,4% au o modificare a gustului. Până în această lună au existat aproximativ 550 de milioane de infecţii cu COVID la nivel mondial, ceea ce înseamnă că 15 milioane de persoane ar putea avea probleme cu mirosul şi 12 milioane cu gustul, a estimat studiul.

Acesta a adăugat că femeile au mai puţine şanse de a-şi recăpăta simţul mirosului şi al gustului, iar pacienţii care au suferit cel mai mult la infecţia iniţială au mai multe riscuri de a avea probleme pe termen lung.

O echipă de cadre universitare italiene consideră că sistemul medical trebuie să acorde atenţie acestor cazuri.

„Prin urmare, sistemele de sănătate ar trebui să fie pregătite să ofere sprijin acestor pacienţi, care adesea declară că se simt izolaţi atunci când simptomele lor sunt trecute cu vederea de către medici. Pierderea mirosului şi a gustului afectează în mod negativ calitatea vieţii, privându-i pe cei afectaţi de mai multe plăceri zilnice şi legături sociale. De asemenea, oamenii pot experimenta anorexie, aversiuni alimentare, malnutriţie, anxietate şi depresie", a stabilit echipa condusă de Paolo Boscolo-Rizzo de la Universitatea din Trieste.

Cercetătorii au explicat că mulţi pacienţi au probleme deoarece mirosul plăcut se transformă într-unul neplăcut

Acest lucru înseamnă că „activităţi zilnice, cum ar fi mirosul de cafea şi simţirea aromei alimentelor, pot deveni dezgustătoare şi emoţional angoasante", au precizat cercetătorii italieni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici