STUDIU: De ce ţi se face rău în urma schimbării de fus orar

O moleculă din creier care reglează modul în care organismul percepe decalajul orar a fost descoperită de cercetătorii britanici, fapt care ar putea ajuta la punerea la punct a unui tratament pentru combaterea efectelor neplăcute ale acestui fenomen, informează lexpress.fr.

894 afișări
Imaginea articolului STUDIU: De ce ţi se face rău în urma schimbării de fus orar

STUDIU: De ce ţi se face rău în urma schimbării de fus orar (Imagine: Shutterstock)

Cercetătorii de la Universitatea Oxford spun că oamenii care se simt rău în urma schimbărilor de fus orar păţesc acest lucru din cauza unei molecule din creier.

În studiul lor, publicat în revista Cell, aceştia spun că se pot pune la punct tratamente care ar permite "reducerea semnificativă" a efectelor perturbatoare ale decalajului orar.

Mai precis, aceste tratamente ar împiedica molecula "vinovată" din creier să îşi efectueze activitatea de reglare a percepţiei timpului şi luminii.

Ceasul biologic determină ciclul veghe/ somn, influenţând şi senzaţia de foame, dispoziţia şi presiunea arterială. Lumina acţionează ca un buton de resetare, dar, în timpul călătoriilor în diverse zone ale lumii, ceasul biologic are nevoie de mai mult timp pentru a se regla. Astfel, din cauza decalajului orar, organismul se simte obosit, senzaţie care poate dura mai multe zile.

Echipa de cercetători britanici, al cărei studiu a fost finanţat de The Wellcome Trust, a analizat secţiuni ale ADN-ului care şi-ar putea modifica activitatea ca reacţie la influenţa luminii.

Cercetătorii au descoperit că un număr uriaş de gene erau activate în acest proces, însă proteina numită SIK1 era cea care acţiona ca o "frână", limitând efectele luminii.

Experimentele efectuate pe şoareci, care au avut ca scop limitarea activităţii SIK1, au arătat că organismul acestora se putea adapta foarte rapid dacă era supus unui decalaj orar de şase ore - o zi, faţă de şase zile în cazul şoarecilor care nu fuseseră supuşi experimentelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici