Studiu despre SIDA: riscuri cardiovasculare duble pentru persoanele seropozitive

Persoanele infectate cu HIV, care declanşează SIDA, prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi o criză cardiacă sau un accident cerebral în comparaţie cu restul populaţiei, potrivit unui studiu publicat duminică în Statele Unite.

250 afișări
Imaginea articolului Studiu despre SIDA: riscuri cardiovasculare duble pentru persoanele seropozitive

Studiu despre SIDA: riscuri cardiovasculare duble pentru persoanele seropozitive (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Creşterea riscului cardiovascular la aceşti pacienţi aflaţi sub tratament antiretroviral pare să fie cauzată de o inflamare a arterelor, precizează autorii acestui studiu, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), prezentat la cea de-a 19-a Conferinţă internaţională despre SIDA, care reuneşte 25.000 de participanţi din 190 de ţări, la Washington, până pe 27 iulie.

"Mai multe studii recente, inclusiv cel pe care l-am făcut noi, au arătat că persoanele infectate cu HIV (virusul imunodeficienţei umane) prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi o criză cardiacă şi un accident vascular cerebral" în comparaţie cu subiecţii non-infectaţi, a spus medicul Steven Grinspoon, de la Massachusetts General Hospital, principalul autor al studiului.

"Aceste date noi ne fac să credem că inflamaţia arterială ar fi cauzată de un mecanism care activează sistemul imunitar şi ar creşte astfel riscul cardiovascular la acei pacienţi", a adăugat el.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat rezultatele generate de scanarea arterelor la 81 de pacienţi, dintre care o treime (27) erau infectaţi cu HIV, aflaţi sub tratament antiretroviral şi fără antecedente cunoscute din domeniul bolilor cardiovasculare.

Alţi 27 de pacienţi erau seronegativi şi nu sufereau de boli ale arterelor, iar al treilea grup era format din 27 de persoane seronegative care sufereau de ateroscleroză.

Imaginile scanate au dezvăluit că nivelul inflamaţiilor aortei la pacienţii seropozitivi era în mod considerabil mai mare decât la grupul de seronegativi fără maladii vasculare. Aceste niveluri erau comparabile cu cele de la pacienţii seronegativi suferind de ateroscleroză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici