STUDIU: Malformaţiile unor celule sangvine ar putea prezice crizele cardiace

Malformaţiile unor celule sangvine ar putea prezice crizele cardiace, potrivit unui studiu realizat de savanţii de la Scripps Translational Science Institute (STSI), publicat în Statele Unite ale Americii.

197 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Malformaţiile unor celule sangvine ar putea prezice crizele cardiace

STUDIU: Malformaţiile unor celule sangvine ar putea prezice crizele cardiace (Imagine: Shutterstock)

Potrivit autorilor studiului, victimele crizelor cardiace au celule endoteliale (care căptuşesc pereţii interiori ai inimii şi cei ai vaselor de sânge) anormal de groase şi care prezintă malformaţii - uneori nuclee duble.

Astfel de markeri ar putea face din aceste celule indicatori fiabili în ceea ce priveşte riscul de producere a infarctelor.

Studiul, coordonat de Eric Topol, directorul STSI, a fost realizat pe un eşantion de 50 de pacienţi. Aceştia au suferit atacuri de cord şi au fost trataţi de serviciile de urgenţe de la spitalele din oraşul californian San Diego şi prezentau celule cu astfel de malformaţii.

Deşi factorii de risc cardiovascular sunt cunoscuţi de multă vreme - în special fumatul, obezitatea şi colesterolul crescut -, medicii nu au reuşit deocamdată să evalueze iminenţa riscului cardiovascular.

Maladiile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Statele Unite, cu circa 800.000 de decese pe an, potrivit Centrului federal de control şi prevenire a bolilor (CDC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici