STUDIU: Marea extincţie din permian s-a produs într-un interval de doar 60.000 de ani

Cea mai mare extincţie a regnului animal şi vegetal din istoria Terrei, care s-a produs cu aproximativ 252 de milioane de ani în urmă, a durat doar 60.000 de ani, o perioadă foarte scurtă pentru vârsta geologică a Pământului, conform unei estimări publicate luni.

1091 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Marea extincţie din permian s-a produs într-un interval de doar 60.000 de ani

Marea extincţie din permian s-a produs într-un interval de doar 60.000 de ani - studiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest eveniment, provocat cel mai probabil de erupţii vulcanice gigant, a dus la dispariţia a peste 96 % dintre speciile marine şi a 70% dintre vieţuitoarele de pe uscat.

În afară de erupţiile vulcanilor uriaşi, au fost avansate alte ipoteze pentru e explica marea extincţie de la sfârşitul permianului (cuprinsă între 298 milioane de ani şi 252 de milioane de ani în urmă), printre care căderea unui asteroid sau alte cataclisme din mediul înconjurător, au constatat autorii acestui studiu, apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au efectuat noi datări ale eşantioanelor de roci vulcanice, prelevate din China, şi au stabilit că extincţia s-a produs în doar 60.000 de ani.

"Cum poate fi explicată dispariţia a 96 % dintre vieţuitoarele oceanului în câteva zeci de mii de ani? O extincţie excepţională are nevoie de o explicaţie excepţională", a declarat Sam Bowring, coordonatorul studiului.

Cercetătorii au descoperit că oceanele au înregistrat o creştere a nivelului de carbon, cu 10.000 de ani înainte de extincţie, explicată probabil prin creşterea puternică a concentraţiei de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă.

Acest lucru ar fi putut determina, de asemenea, o creştere a acidităţii oceanelor şi a temperaturii apei cu 10 grade şi chiar mai mult, ceea ce a dus la dispariţia aproape în totalitate a vieţii marine.

"Indiferent de cauza care a dus la această extincţie majoră, cert este că aceasta s-a produs destul de rapid pentru a destabiliza biosfera, astfel încât majoritatea vieţuitoarelor din regnul vegetal şi animal nu au mai avut timp să se adapteze pentru a supravieţui", a opinat Seth Burgess, cercetător la MIT.

Noua estimare a duratei acestei extincţii confirmă ipoteza referitoare la erupţiile vulcanice masive din Siberia, în urma cărora cantităţi uriaşe de substanţe chimice volatile, printre care CO2, ar fi fost eliberate în atmosferă şi în oceane.

Având în vedere perioada scurtă a acestei extincţii, este posibil ca o singură erupţie catastrofală să fi declanşat o prăbuşire aproape instantanee a ecosistemelor planetei, conform cercetătorilor.

Terra a cunoscut cinci perioade de extincţie. Ultima dintre acestea, ce a avut loc cu 65 de milioane de ani în urmă, a dus la dispariţia a 50 % dintre specii, printre care dinozaurii, fiind provocată, probabil, de căderea unui asteroid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici