STUDIU: Oamenii preferă şocurile electrice în locul plictiselii

Meditaţia, reveria şi tehnicile de introspecţie - sau pur şi simplu faptul de a petrece câteva minute fără să facă nimic - reprezintă o provocare dificilă pentru majoritatea oamenilor, se arată într-o serie de studii ale cercetătorilor americani.

165 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Oamenii preferă şocurile electrice în locul plictiselii

STUDIU: Oamenii preferă şocurile electrice în locul plictiselii (Imagine: Mediafax Foto)

Mai multe studii efectuate de psihologii de la universităţile din Virginia şi Harvard, care au apărut vineri în revista Science, arată că majoritatea oamenilor preferă să se implice într-o activitate oarecare - şi chiar să îşi inducă un uşor impuls electric - decât să nu aibă nimic de făcut şi să rămână singuri cu propriile gânduri.

Cercetătorii au efectuat 11 studii pe grupuri diferite - care au însumat aproape 200 de persoane, cu vârstele cuprinse între 18 şi 77 de ani -, care arată "aceleaşi rezultate", potrivit unui comunicat de presă.

Cei mai mulţi dintre voluntarii care au fost rugaţi să nu facă nimic, într-o cameră goală sau la domiciliu, într-un interval de timp cuprins între 6 şi 15 minute, au afirmat că "nu a fost o experienţă plăcută şi că au avut probleme de concentrare".

Majoritatea subiecţilor au preferat să se implice într-o formă de activitate, cum ar fi să asculte muzică sau să utilizeze telefoanele inteligente. O treime dintre subiecţi a "trişat", consultându-şi telefonul sau ridicându-se de pe scaun.

Cercetătorii le-au propus chiar să îşi inducă un uşor impuls electric - nedureros şi testat în prealabil de psihologi -, activitate aleasă de majoritatea bărbaţilor, nu însă şi de femei.

Psihologii nu atribuie aceste rezultate agitaţiei vieţii moderne şi nici utilizării din ce în ce mai răspândite a telefoanelor inteligente şi a altor dispozitive electronice.

"Cei mai mulţi dintre utilizatorii de telefoane mobile şi de reţelele sociale nu au fost mai stânjeniţi decât cei care le folosesc mai puţin", a precizat Erin Westgate, una dintre autoarele studiului, de la Universitatea din Virginia.

Introspecţia, meditaţia şi singurătatea au fost practicate cu regularitate de-a lungul istoriei, a amintit cercetătoarea, evocându-i pe Iisus, Mahomed şi Buddha, dar "acest lucru ţine probabil de vocaţia noastră, nu ni se întâmplă în mod firesc sau cu uşurinţă", a adăugat Erin Westgate.

Cu toate acestea, dezbaterea rămâne deschisă. Alt psiholog, care nu a participat la studiu, Sherrie Bourg Carter, de la Institute for Behavioral Sciences and the Law, din Fort Lauderdale, statul Florida, evocă faptul că "societatea îi recompensează pe cei care fac mai multe lucruri odată" cu tabletele şi/ sau telefoanele inteligente.

"Indivizii încep să se simtă mai puţin stimulaţi de timpul în care se află «în pauză» sau atunci când nu au decât o singură activitate", a afirmat Sherrie Bourg Carter.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici